Odgođeno suđenje novinarima Al Jazeere

Suđenje trojici novinara Al Jazeere, koji se već 103 dana nalaze u egipatskom pritvoru, odgođeno je za 22. april.

Peter Greste, Mohamed Fahmy i Baher Mohamed lažno su optuženi da su davali medijski prostor pokretu Muslimanska braća, kojeg su egipatske vlasti uvrstile na listu terorističkih organizacija.

Na ročištu održanom u četvrtak Tužilaštvo je prezentiralo neke videomaterijale kao dokaze, no za nijh odbrana kaže da nemaju nikakve veze s trojicom Al Jazeerinih novinara.

Mreža Al Jazeera odbacuje sve optužbe protiv svojih novinara i traži njihovo hitno oslobađanje.

Štrajk glađu

Novinar Al Jazeere Abdullah al-Shami, koji se nalazi u pritvoru od augusta prošle godine, poslao je pismo u kojem navodi:

“Već osam mjeseci nalazim se među četiri zida. Svaki novi dan je nalik prethodnom. Ovdje se ništa ne naziva sutrašnjicom. Već 80 dana štrajkujem glađu i neću prestati sve dok ne ostvarim svoj cilj – a to je potpuna sloboda.

Moja priča nije priča samo jednog čovjeka, nego svih slobodnomislećih ljudi koji se bore za osnovna prava. Uskoro će vrata moje ćelije biti širom otvorena i ja ću ponosno i uzdignute glave izaći.

Nisam zločinac – ja sam novinar, a novinarstvo nije zločin.”

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unije su pozvali na oslobađanje novinara Al Jazeere iz zatvora u Egiptu.

Izvor: Al Jazeera