Odgovor britanskih političara na Trumpove stavove

Cameron odbio povući svoj komentar da je Trumpov prijedlog o zabrani ulaska muslimanima u SAD "glup i pogrešan" (Reuters)

Britanski premijer David Cameron odbio je povući svoj komentar da je zabrana ulaska muslimanima u SAD, što je predložio najizgledniji republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima Donald Trump, “glupa i pogrešna”. 

Međutim, dodao je da je “posvećen održavanju specijalnih odnosa” sa SAD-om, bez obzira ko pobjedi na izborima, saopćio je njegov glasnogovornik Dan York-Smith. 

“Bio je jasan da će raditi sa bilo kojom osobom koja bude predsjednik SAD-a”, kazao je. 

Cameronova izjava odgovor je na intervju sa Trumpom u emisiji “Dobro jutro, Britanijo”, koja se emitirala u ponedjeljak. 

“Izgleda da nećemo imati tako dobro odnose”, rekao je Trump u intervjuu koji je napravljen u New Yorku. 

“Ko zna, nadam se da ću imati dobre odnose sa Cameronom, ali on nije voljan da govori o ovom problemu.”

Test inteligencije

Trump je tokom intervjua također rekao da je Sadiq Khan, novi gradonačelnik Londona, “nepristojan” jer ga je nazvao neznalicom.

Dodao je da će “zapamtiti” gradonačelnikovu “neprijateljsku reakciju” na njegovu izjavu da bi Khan, koji je musliman, bio iznimka u slučaju zabrane ulaska muslimanima u SAD. 

“On me ne poznaje, nije me sreo, ne zna ništa o meni. Mislim da je to bila veoma nepristojna izjava i, iskreno, recite mu da ću zapamtiti te izjave”, rekao je Trump, negirajući da je “u ratu” sa Khanom. 

“Želio sam mu dobro kada sam čuo da je pobijedio, on je musliman, mislim da je on neznalica jer je to rekao.”

Iz Khanovog ureda rečeno je da će Amerikanci odbiti Trumpove stavove.

“Sadiq se cijeli život bori protiv ekstremizma, ali Trumpove izjave mnogo otežavaju tu borbu za sve nas – to ide naruku ekstremistima i čini naše obje zemlje manje sigurnima”, navodi se u saopćenju. 

Kada ga je novinar tokom intervjua podsjetio da je Khan rekao za njega da je neznalica, Trump je odgovoro: “Napravimo test inteligencije.”

Khanov kabinet je odbio ovu ideju, rekavši da “neupućenost i neznanje nije ista stvar kao nedostatak inteligencije”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije