Odjek ‘majke svih bombi’ potresa ruske medije

'Majka svih bombi' u jednoj od američkih baza (Reuters)

Piše: Rania Dridi, Moskva

U ruskim medijima podigla se poprilična galama nakon što su Sjedinjene Američke Države bacile bombu na položaje militanata Islamske države na istoku Afganistana. Washington je ovu operaciju opisao kao uspješnu, a u njoj je upotrijebljena masivna GBU-43, najveća nenuklearna bomba, poznata i kao “majka svih bombi”.

Ruski mediji pokušali su potcijeniti ovu napravu, usmjeravajući pažnju na njen ruski pandan, poznat kao “otac svih bombi”.

Uprkos pokušajima medija da naprave usporedbe između dvije vrste bombi, stručnjaci u oblasti naoružanja smatraju da su one potpuno različite zbog različitog eksplozivnog materijala upotrijebljenog za izradu bombi te njihovog principa rada. 

Prema riječima ruskog vojnog eksperta Konstantina Sivkova, eksplozivni materijal koji se upotrebljava u “majci svih bombi” predstavlja mješavinu TNT-a, RDX-a i aluminijskog praha. Prema tome, ne sadrži ništa što je neuobičajeno, smatra on.     

Dodaje da je jedina stvar po kojoj se ova bomba ističe zapravo njena preciznost, s obzirom na to da je opremljena sistemom navođenja na cilj JDAM, koji se obično postavlja na bombe velike razorne moći sa GPS-sistemom navođenja. 

Uobičajeno oružje

Sivkov smatra da su se bombe slične “majci svih bombi”, samo manje mase, zapravo upotrebljavale za naoružavanje američke i sovjetske vojske te su upotrebljavane u Drugom svjetskom ratu za uništavanje brana, utvrđenja i betonskih konstrukcija. Dakle, ovo je uobičajeno i dosta rasprostranjeno oružje, prema njegovim riječima.

Sivkov: Jedina stvar koja 'majku svih bombi' čini posebnom jeste njena preciznost [Al Jazeera]

Smatra da se ruska bomba u principu razlikuje od američke. Ako zanemarimo težinu i veličinu, ruska bomba ustvari nije klasična bomba nego je riječ o vakuumskoj bombi. Ističe da se eksplozivni materijal u “ocu svih bombi” raspršuje poput oblaka, a zatim eksplodira.   

Nakon toga slijedi, prema Sivkovljevim riječima, snažan udarni talas, koji ima veću razornu moć od onog koji nastaje pri eksploziji iste količine TNT-a, i to za osam puta, stoga je ova bomba četiri puta moćnija od američke bombe.   

Prema riječima ruskog eksperta, “majka svih bombi” uništava ciljeve koji se nalaze na površini i određenim mjestima, dok “otac svih bombi” ne eksplodira odmah. Na početku se eksplozivna supstanca raspršuje, a tek onda eksplodira, tako da je dosta efikasnija i eliminira sve bez izuzetka. 

Propagandna kampanja

Rusi smatraju da je američki napad u Afganistanu izveden u propagandne svrhe, čime Ministarstvo odbrane SAD-a želi umanjiti negativne posljedice američkog napada na sirijsku vojnu bazu Shayrat. 

Ruski eksperti kažu da su samo 23 od 59 američkih krstarećih raketa, ispaljenih s američkih razarača na sirijsku bazu, pogodile cilj, dok ostale nisu uspjele stići do cilja. Kako bi smanjio negativne posljedice ove neprecizno izvedene operacije, Washington se počinje razmetati svojim uspjehom ostvarenim prilikom bombardiranja Afganistana.

Ruski vojni stručnjaci smatraju da ovakav potez predstavlja pokazivanje snage i poruku Sjevernoj Koreji da je Washington “u stanju bombardirati Pjongjang ‘majkom svih bombi’ ako se za time ukaže potreba”.

Marhovski: Ono što se događa u ruskim medijima je klasična politika karakteristična za moderno doba [Al Jazeera]

Medijska histerija

Vojni analitičar i glavni urednik časopisa Arsenal otadžbine Viktor Morahovski rasprave koje se vode u medijima opisuje kao histeriju.

Marhovski kaže da su dešavanja u ruskim medijima klasična politika karakteristična za moderno doba. U sovjetskoj eri ovakve informacije držale su se u tajnosti, no po dolasku kapitalizma ruska vojna industrija počinje promovirati svoje proizvode, kaže on.  

Dodaje kako je ovakva propaganda više usmjerena na rusku javnost s namjerom da se pokaže vojna sposobnost ruske vojske, ali i kao pokušaj Ministarstva odbrane Rusije da opravda svoje troškove u kontekstu skandala u vezi s korupcijom i pljačkom koji su izbili prije dolaska ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua na dužnost.

Izvor: Agencije