Odlazak Arsena Dedića: Komemoracija u Šibeniku, ukop u Zagrebu

Porodica preminulog kantautora Arsena Dedića odlučila je poštovati njegovu želju i prirediti mu posmrtnu komemoraciju u rodnom Šibeniku.

U Zagrebu će se, prema najavama, održati ukop u krugu najuže porodice, bez prisutnosti medija i javnosti, javlja agencija Anadolija.

Od Arsena Dedića se, uz njegovu porodicu, suprugu Gabi, sina Matiju i kćer iz prvoga braka Sandru, opraštaju njegovi brojni poklonici, prijatelji i kolege iz Hrvatske i inostranstva.

Grad Šibenik organizirat će komemoraciju za Dedića, koja će biti održana u zgradi šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta, no još nije definiran datum održavanja, doznaje se u utorak iz šibenske gradske uprave, prenosi agencija Hina.

Gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, uputio je telegram saučešća porodici Dedić u kojem je istakao kako je „svojim umjetničkim djelovanjem, svojim stavom i promišljanjima Arsen promicao svoj Šibenik, pa danas svaki Šibenčanin osjeća golemu tugu i gubitak zbog odlaska velikana“.

„Arsenova glazba, pjesme i likovnost ostavština su kojom se treba ponositi, a sjećanja na neponovljivog umjetnika čuvati trajno“, istakao je Burić.

Jusić: Sjećat će ga se generacije

Ibrica Jusić nedavno je objavio album na kojem je obradio dvije Arsenove pjesme.

„Otišao je velikan, ali je ostalo veliko djelo“, rekao je Jusić za koga je Arsen, kaže, bio uzor u počecima njegove karijere.

Ova dva umjetnika sarađivali su u više navrata tokom svojih muzičkih karijera, a na svom posljednjem albumu Jusić je obradio dvije Dedićeve pjesme: „Moderato Cantabile“ i „Kuća pored mora“.

„Što bi rekli u Bosni, svi imamo svoj vakat. Ali čovjek živi onoliko koliko ga se ljudi sjećaju, a njega će se sjećati generacije i generacije. Tako da je on za mene samo fizički otišao, a ustvari duhovno, ostat će za vazda“, kazao je Jusić.

Arsen Dedić, jedan od najplodnijih kantautora sa prostora nekadašnje Jugoslavije, preminuo je jučer u 78. godini u Kliničkom bolničkom centru u Zagrebu gdje se gotovo dvije sedmice liječio od sepse i komplikacija izazvanih nedavnom ugradnjom umjetnog kuka te prije više od desetljeća presađenom jetrom.

Izvor: Al Jazeera i agencije