Odlazeći tužitelj: Zločini na Kosovu će biti procesuirani

Krajem prošlog desetljeća David Schwendiman je bio tužitelj za ratne zločine u Bosni i Hercegovini (Tanjug)

Specijalni tužitelj David Scwendiman, koji je na čelu tima za istraživanje zločina na Kosovu od 1998. do 2000. godine, napušta tu funkciju 31. marta, kada mu ističe trogodišnji mandat.

Kwai Hong Ip, Scwendimanov zamjenik, nastavit će njegov rad kao vršilac dužnosti specijaliziranog tužitelja, kako bi se osigurao kontinuitet, saopćeno je iz Scwendimanovog ureda, prenosi Tanjug.

Iako su očekivalo da prve optužnice Scwendimanovog tužiteljstva budu podignute do kraja 2017. godine, to se nije dogodilo.

Amerikanac Scwendiman je povodom napuštanja funkcije u pisanoj izjavi istakao da mu je žao što napušta funkciju, ali da se nada da će Evropska unija brzo naći zamjenu i da vjeruje da je svojim radom postavio Specijalizirano tužiteljstvo na stabilan kurs.

Da žrtve zadrže povjerenje

Napomenuo je da ne daje ostavku, niti da je “otpušten” sa tog mjesta, kao i da njegov skori odlazak ne znači promjenu kursa niti podrške koju Specijaliziranom tužiteljstvu pružaju SAD, Evropska unija i međunarodna zajednica u cjelini.

“Ovo je neizbježno, jer administracija SAD-a mora uzeti u obzir moj status penzioniranog službenika, koji je bio pozvan da se reaktivira – a to je dio zakona koji ne mogu promijeniti ma koliko želio da ostanem”, naveo je Scwendiman.

Žrtvama krivičnih djela je poručio da “imaju razloga da zadrže povjerenje u posao koji je obavilo tužiteljstvo i koji će nastaviti obavljati u budućnosti”.

“Riješenost onih koji rade u Specijaliziranom tužiteljstvu se neće promijeniti samo zbog toga što dolazi do mog odlaska”, rekao je tužitelj i napomenuo da će ko god dođe na njegovo mjesto biti jednako posvećen da završi posao na dobar način i uz pravu mjeru “te da ga završi što prije”.

Skupština Kosova usvojila je 2014. godine Zakon o specijaliziranim vijećima i Specijaliziranom tužiteljstvu, ured specijalnog tužitelja formiran je u decembru 2016. godine i od tada se čeka podnošenje prvih optužnica.

Scwendiman je imenovan na mjesto specijaliziranog tužitelja u septembru 2016. godine, a prije toga je radio kao glavni tužitelj Specijalne istražne radne grupe od maja 2015. godine.

Pet desetljeća karijere

On je krajem prošlog desetljeća bio tužitelj za ratne zločine u Bosni i Hercegovini.

Penzionirao se u Ministarstvu pravde SAD-a 2014. godine, nakon što je radio na raznim funkcijama unutar ovog ministarstva, između ostalog, kao višeprocesni savjetnik, prvi pomoćnik saveznog tužitelja SAD-a i privremeni savezni tužitelj za okrug Utaha.

U karijeri, koja traje pet desetljeća, vršio je službu u Bahreinu, Bangladešu, Brazilu, Tajlandu i Vijetnamu te proveo mnogo godina u Afganistanu i Bosni i Hercegovini.

Specijalizirana vijeća na Kosovu su počela s radom u julu 2017. godine i nadležna su za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine na području Kosova.

Izvor: Agencije