Odložena smrtna kazna supruzi Xilaija

Bo Xilai, prije ubistva, smatran je kandidatom za rukovodstvo Komunističke partije na nivou čitave države (Reuters)

Kineski sud osudio je Gu Xilai na smrtnu kaznu sa odlaganjem izvršenja za dvije godine, pošto je proglašena krivom za ubistvo britanskog biznismena Neila Heywooda, koje je uništilo ugled njenog supruga Boa Xilaija, ambicioznog političara koji je svjedočio na suđenju.

Zhang Xiaojun, pomoćnik porodice Bo koji je priznao da je pomogao Gu da izvrši ubistvo prošlog novembra, osuđen je na devet godina zatvora.

Odložena kazna obično podrazumijeva preinačenje smrtne kazne u doživotni zatvor ako osuđena osoba u naredne dvije godine ne počini nijedan prestup, navodi Reuters.

Gu je početkom mjeseca na suđenju priznala da je u novembru prošle godine otrovala Heywooda poslije poslovnog neslaganja kada je on prijetio njenom sinu.

Ovaj skandal je uništio karijeru njenog supruga Boa koji je bio lider Komunističke partije u Chongqingu, gradu na jugozapadu Kine, i smatran je kandidatom za rukovodstvo partije na nivou čitave države.

Veliki skandal

Novinar Al Jazeere Rob McBride koji izvještava iz Hong Konga opisao je ovaj slučaj kao jedan od „najvećih skandala koji je pogodio Komunističku partiju Kine u posljednje dvije decenije“.

„Mnoga pitanja o umiješanosti Boa Xilaija u sve ovo ostaju otvorena“, dodao je on.

„On se nije pojavljivao u javnosti od marta i postoji dosta nagađanja o njegovoj umiješanosti u ubistvo Heywooda i o tome da li je bio umiješan u prikrivanju ubistva“.

Nakon što je objavljena presuda, Velika Britanija je saopćila da pozdravlja istragu o smrti Heywooda.

„Pozdravljamo činjenicu da su kineske vlasti istražile smrt Neila Heywooda i pronašle odgovorne“, saopćila je britanska ambasada u Pekingu.

Izvor: Al Jazeera i agencije