Odlučujući derbi Sarajeva i Željezničara

Igrači i treneri fudbalskih klubova Sarajevo i Željezničar, pred derbi koji se igra u subotu u 17 sati na stadionu Asim Ferhatović Hase, poručili su kako bi ova utakmica zasigurno mogla odlučiti prvaka Bosne i Hercegovine za ovu sezonu i dodali kako očekuju stadion ispunjen do posljednjeg mjesta.

Trener Željezničara Milomir Odović je na konferenciji za medije kazao da bi sutrašnji derbi mogao odlučiti prvaka države.

“Ova utakmicu ima posebnu težinu jer može odlučiti i prvaka države. Zato imamo još veće obaveze. Mi ovu utakmicu dočekujemo u dobroj formi. Imamo manje problema sa povredama. Bez obzira na sve, očekujem da se kvalitetno odupremo i pariramo ekipi Sarajeva. Veći je pritisak na Sarajevu. Imaju kvalitetnu ekipu, uložili su dvostruko više u ekipu”, kazao je Odović.

Ostati hladne glave

Dodao je da je ovo utakmica u kojoj se ide na pobjedu.

“Utakmica donosi motivisane igrače, a bitno je da ostanu hladne glave i da pokažu šta znaju. Sarajevo igra ofanzivno, i ne treba im dozvoliti da dovoljno blizu priđu našem golu. Ko bude spretniji i sretniji doći će do pozitivnog rezultata”, rekao je Odović podsjećajući da Željo ima dvojicu povrijeđenih igrača pred derbi.

Marijan Antolović, kapiten i golman Željezničara, istakao je da je najveća prednost u redovima Želje timski duh koji vlada u toj ekipi.

“Sarajevo ima nekoliko kvalitetnih pojedinaca koji mogu odlučiti utakmicu. Ipak, naša najveća kvaliteta je timski duh i nadam se da ćemo to prezentirati i na Koševu. Naša odbrana počinje od vrha napada. Bitno je da smo svi 100 posto spremni, a nije bitno ko će odlučiti. Veći je pritisak na Sarajevu. Naš motiv je da pobijedimo svaku utakmicu. Očekujem da bude pun stadion”, smatra golman Želje.

Trener Sarajeva Dženan Uščuplić je istakao da će Sarajevo maksimalno agresivno ući u utakmicu sa gradskim rivalom.

“Sarajevo ima 23 kvalitetna igrača. Mislim da smo riješili sastav ekipe za derbi. Nadam se da će Mario Barić biti spreman. Berberović je zadobio povredu u Ugljeviku i nadam se da će biti u konkurenciji. Meni je drago što ova utakmica odlučuje. Ovo je utakmica koja će najvjerovatnije odlučiti prvaka BiH”, istakao je Uščuplić.

Pozitivan rezultat

Dodao je da se ne slaže s konstatacijom da je veći pritisak na Sarajevu  jer on smatra da je pritisak i na Želji.

“Nadam se da ćemo ući maksimalno i agresivno u utakmicu. Ja se uglavnom baziram na svoju ekipu. Imamo sedam igrača povrijeđenih. Gledam da Sarajevo svaku narednu utakmicu odigra u velikom ritmu i da imamo pozitivan rezultat. U Želji su najopasniji Rijad Bajić, Dželmić”, rekao je Uščuplić.

Fudbaler Sarajeva Ivan Tatomirović je izjavio da njihova ekipa ima veliki broj kvalitetnih fudbalera koji će sutra znati kako se suprotstaviti Želji.

“Imamo 23-24 igrača koji imaju vrlo dobre igračke sposobnosti. Očekivao sam da će borba biti do posljednjeg kola. Nadam se da ćemo sutra staviti šlag na tortu. Došli smo do vode, i da se i mi konačno napijemo te vode”, rekao je Tatomirović.

Izvor: Al Jazeera i agencije