Odluka ministarstva koja uništava talente

'Ovo je gašenje Srednje muzičke škole', kaže sagovornica Al Jazeere (AP)

Online upis u srednje škole, koji se prvi put ove godine sprovodi u Kantonu Sarajevo, prijeti da dovede do nestanka brojnih muzičkih odsjeka. 

Kako je to moguće?

Novi zakonski propisi onemogućavaju djeci, koja su završila osnovnu školu, da upišu dvije srednje škole.

Ova odluka najviše će pogoditi Srednju muzičku školu Sarajevo, jer njeni učenici, u pravilu, pohađaju i drugu srednju školu. 

No, pogodit će, prije svega, talente. Već ima slučajeva djece koja su, uz silne razgovore sa roditeljima, sekiraciju i nervozu, odustala od Srednje muzičke škole i odlučila se za neku od gimnazija. Jer nisu sigurni da će, ako se odluče samo za Muzičku školu, uopšte uspjeti kao muzičari i žele odstupnicu.

Prije su je imali.

Sada…

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović odgovorio je na buru negodovanja da nikakva odluka nije donesena, već da je ove godine počeo online upis, gdje je moguće odabrati samo jednu školu. On je poručio da će nakon završetka upisa u srednje škole, omogućiti učenicima da upišu i drugu školu, ne precizirajći dalje šta ta mogućnost znači.

Da li to znači da Srednja muzička škola do septembra može ostati bez ijednog đaka?

Ili posve drugačije, da odmah bude popunjena, a djeca koja htjednu u septembru da je upišu, po ministrovoj uputi, možda to neće moći jer će u Muzičkoj školi biti popunjena sva mjesta?

Kako se, uostalom, mogao uvesti sistem koji nema fleksibilnosti i s kojim većina roditelja nije upoznata i da li se u Ministarstvu razmišljalo da se prije uvođenja novina provedu konsultacije sa roditeljima i ljudima iz struke.

Nestanak muzičkih zanimanja

Odluka može imati dugoročne, pa i pogubne posljedice po pojedine predmete i odsjeke, koji bi mogli nestati.

“Problem onemogućavanja upisa djece u dvije škole može imati mnogo veće i i negativnije posljedice”, kaže profesorica violončela i kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Sarajevu Belma Alić, jer je “apsolutno jasno da će najveća žrtva novih zakonskih propisa biti Srednja muzička škola”.

Po njenim riječima, Ministarstvo ne bi smjelo sprečavati djecu da stiču obrazovanje, naročito u slučajevima kada srednje škole procijene da neko dijete posjeduje sposobnosti za paralelno pohađanje dvije škole, što je bila uobičajena praksa pri upisu djece u Srednju muzičku i neku alternativnu školu.

Još se manje razmišljalo u Ministarstvu o tome da ovakve zakonske mjere i upisna politika u srednje škole mogu u potpunosti devastirati oblast profesionalnih muzičkih djelatnosti, jer će prisilom na izbor jedne škole mnoga djeca odustati od upisa u Srednju muzičku školu. Najpogubnije je što će propisi dokinuti jednakost djece u uživanju prava na obrazovanje pa će oni imućniji biti privilegovaniji u odabiru zanimanja u odnosu na one talentiranije, kaže Alić.

„Ovaj način sprečavanja mladih da se obrazuju u oblasti muzike konkretno može da prouzrokuje da mi jednog dana nećemo imati muzičara, što znači da će obrazovanje u oblasti muzike postati privilegija bogatih, pa će samo roditelji koji imaju novaca da plate djeci da se privatno školuju, moći da se školuju. Talentovana djeca, koja neće imati finansija za jedno skupo školovanje, kakvo je ono za violončelo, koje je skuplje nego školovanje hirurga, možemo zaboraviti. U suštini možemo očekivati za deset godina, ako se zakon bude implementirao, da u BiH muzika neće živjeti“.

Nepošten izbor

Kada se dijete po završetku osnovne škole dovede u situaciju da pravi izbor u odabiru srednje škole, a bilo je ubijeđeno da može paralelno pohađati i muzičku školu i gimnaziju, ono doživi veliko razočarenje, riječi su majke Danke Mandić, koja je nakon mnogo razmišljanja i kalkuliranja bila primorana svoju kćerku Kristinu upisati samo u gimnaziju.

To je dobar odabir za srednjoškolsko obrazovanje, ali poražavajuća je činjenica da talentovana mlada balerina, koja se baletnom umjetnošću bavi već devet godina, neće moći nastaviti usavršavati svoj umjetnički talenat.

A ovaj neobični izbor pred Danku Mandić i njenu kćerku postavilo je kantonalno Ministarstvo obrazovanja, koje je novim zakonskim odredbama onemogućilo paralelno pohađanje dvije srednje škole.

„Problem zašto djeca žele da idu u dvije škole je u tome što Srednja muzička nema neke predmete poput matematike, hemije i biologije i ukoliko dijete želi da studira nešto iz tih struka, ono nema dovoljno predznanja da se upiše na fakultete takvih usmjerenja“, pojašnjava dalje Mandić potrebu većine djece da paralelno pohađaju dvije škole.

Ističe da se ovakvom odlukom Ministarstva onemogućava djeci pravo na slobodan izbor zanimanja te sputavaju ona talentovana i ambiciozna.

Zakonska neusklađenost

Suština problema je u tome što je konkurs za upis u novu školsku godinu raspisan po starom zakonu, a djeca će se upisivati i pohađati nastavu po uredbama novog zakona, kaže Mandić.

Za nju je najproblematičniji dio zakonskih reformi onaj koji nalaže isključivo online upis u srednje škole. Kada je tražila objašnjenje u Ministarstvu za problem s kojim se suočavaju ona i njena kćerka, dobila je nobičan odgovor:

„Online sistem omogućava upis u samo jednu školu, rekli su mi u Ministarstvu. Ukoliko se ne upiše online, smatrat će se da dijete nije ni upisano u školu, a problem Muzičke škole će rješavati kada se završi online upis, jer je ovo prva godina u kojoj se sistem uvodi i skoncentrirat će se samo na online upis“.

Čak i ako se ove godine nađe neko „prijelazno“ rješenje, pojašnjava Mandić, u sljedećim godinama neće biti nikakve mogućnosti da djeca paralelno pohađaju dvije škole, čime će postojanje i rad Srednje muzičke škole biti dovedeno u pitanje.

„Ovo je gašenje Srednje muzičke škole jer pedagoški standardi propisuju minimalan broj učenika, gdje je za balet dva učenička mjesta, a za instrumente po dvoje ili troje. Sada će svi odustajati, kao što smo mi i Muzička škola neće moći ispuniti pedagoške standarde i imati dovoljan broj učenika po razredu. Dakle ,na ovaj način urušavaju Srednju muzičku školu. Sutra će reći – vi u baletu morate imati dva učenika, a upisan je samo jedan. Dakle, niste ispunili standard i ne možete formirati razred“.

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo nije odgovaralo na upite Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera