Odluka o povećanju penzija za 2,5 posto

Danas je donesena i Odluka o određivanju iznosa najniže penzije radi poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (Anadolija)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske danas je na posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, donijela Odluku o vanrednom usklađivanju općeg boda i penzija kojom se penzije u RS-u od 1. juna povećavaju za 2,5 posto, javlja agencija Anadolija.

„Potrebna sredstva za realizaciju odluke iznose oko 1,56 miliona KM (približno 800.000 eura) mjesečno, odnosno oko 10,92 miliona KM (5,6 miliona eura) do kraja godine“, navodi se iz Vlade RS-a.

Danas je donesena i Odluka o određivanju iznosa najniže penzije radi poboljšanja materijalnog položaja najugroženije kategorije korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, odnosno korisnika kojima je iznos penzije određen po opštim propisima niži od najniže penzije, pa im se isplaćuje najniža penzija.

„Za realizaciju ove odluke, potrebna su dodatna sredstva u iznosu od oko 440.000 KM (225.600 eura) mjesečno odnosno oko 3,08 miliona KM (1,58 miliona eura) do kraja godine“, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Unapređenje materijalnog položaja boraca

Na posebnoj sjednici Vlade RS-a donesena je i Odluka o odobrenju plasmana sredstava za unapređenje materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života kroz mjesečno novčano primanje.

„Odobrava se plasman sredstava predviđenih budžetom RS za 2018. godinu u okviru Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, u iznosu od  676.224 KM (346.663 eura) u svrhu unapređenja materijalnog položaja boraca sa navršenih 65 godina života kojima uplaćeni staž osiguranja zajedno sa posebnim stažom u dvostrukom trajanju po osnovu učešća u ratu, iznosi 15 ili više godina.“

„Unapređenje materijalnog položaja boraca obezbijediće se kroz isplatu mjesečnog novčanog primanja u iznosu od 187,84 KM (96,30 eura), počev od 1. jula“, navodi se u saopćenju i dodaje se kako će se isplata novčanog primanja vršiti borcima ukoliko ne ostvaruju novčana primanja  po nekom drugom osnovu, ne računajući mjesečni borački dodatak.

Izvor: Agencije