Odluka o pritvoru za uhapšene u slučaju Agrokor

Agrokor, Ispitivanje, Osumnjičeni
Odluku o traženju istražnog zatvora Državno odvjetništvo je donijelo nakon ispitivanja 12 uhićenih (Al Jazeera)

Nešto prije podneva 12 uhićenih u slučaju Agrokor dovedeni su na zagrebački Županijski sud, gdje bi sudac istrage trebao odlučiti o zahtjevu da se svima, kao i nedostupnima Ivici, Anti i Ivanu Todoriću odredi istražni zatvor, a njihovi odvjetnici najavljuju da će predložiti određivanje zamjenskih blažih mjera.

U prvom redu se radi o zabrani pristupa svjedocima, s obzirom da je tužiteljstvo kao glavni razlog pritvaranja navelo upravo opasnost od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Odvjetnik Piruške Canjuge, Anto Nobilo, kazao je da će sucu istrage, uz zabranu pristupa svjedocima predložiti i mjeru zabrane napuštanja doma te da će s obzirom na nedavne izmjene zakona pokušati mijenjati postojeću praksu.

Posljednjim izmjenama Zakona o kaznenom postupku otežana je, primjerice, mogućnost izlaska na slobodu uz jamčevinu koja se sada može odrediti jedino ako se pritvor traži zbog opasnosti od bijega.

Državno odvjetništvo u srijedu je izvijestilo kako je zatražilo istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor i to zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

Ročište na koje bi, nakon još jedne noći u policijskom pritvoru na Oranicama trebalo biti dovedeno 12-ero ranije uhićenih osumnjičenika, zakazano je na zagrebačkom Županijskom sudu za srijedu u podne.

Bez detaljne odbrane na ispitivanju

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici izvijestilo da je odluku o istražnom zatvoru donijelo nakon ispitivanja 12 od ukupno 15 osumnjičenih u ovom slučaju, a ističu i da im je troje osumnjičenih nedostupno.

Uz osnivača koncerna Agrokor Ivicu Todorića nedostupni su i njegovi sinovi Ante i Ivan čiji su odvjetnici u više navrata tvrdili da nisu u bijegu te da će se na poziv vratiti u Hrvatsku.

Uz Todorića i sinove, koji nisu u Hrvatskoj, u slučaju Agrokor su osumnjičeni i u ponedjeljak uhićeni Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Svi su osumnjičeni za više kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznena djela krivotvorenja, odnosno za zlouporabe u gospodarskom poslovanju, krivotvorenje isprava i nezakonito vođenje poslovnih knjiga.

Uhićene su tijekom utorka ispitali istražitelji zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva.

Na ispitivanju u tužiteljstvu osumnjičeni u utorak, po tvrdnjama svojih odvjetnika, nisu iznosili detaljnu obranu prvenstveno zbog izuzetno opsežnog spisa kojega trebaju proučiti zajedno sa svojim odvjetnicima.

No, Todorića je neizravno teretio bivši član uprave te šef financija u Ledu i Jamnici Galić, a njegova odvjetnica novinarima je potvrdila da je istražiteljima predao dokument iz kojeg proizlazi tko je bio odgovoran za financije.

Odvjetnik: Ante Todorić dolazi do kraja sedmice

Državno odvjetništvo Todorića sumnjiči radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.

Bivši čelnici kompanije, ali i suradnici iz revizorske kuće, pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.

Todorić je, pak, na svom blogu uhićenja nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno 12 vrhunskih gospodarstvenika.

Za njih je rekao da ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić izjavio je u srijedu kako je njegov klijent krenuo prema Hrvatskoj, gdje će stići do kraja tjedna, te je demantirao medijske napise da je Todorić angažirao londonskog odvjetnika Michaela O'Kanea, stručnjaka za postupak izručenja.

“Rečeno mu je da se vodi postupak i, ako želi doći, da dođe. On se polako sprema, pitanje je samo hoće li doći sutra ili prekosutra. Krenuo je. Do kraja tjedna bit će ovdje”, rekao je Čogurić za N1.

“Dobili smo poziv za ročište na kojem će se odlučivati o istražnom zatvoru i, ako se pojavi, završit će u istražnom zatvoru”, dodao je.

Istaknuo je kako nema zakonske osnove da se protiv njegova klijenta zatraži istražni zatvor, dodavši kako je odlazak Todorića u London bio poslovne prirode.

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da saborsko Istražno povjerenstvo o Agrokoru ne bi moglo raditi ako se donese pravni stav da nema prostora za rad, ali i da  to ne znači da neko drugo tijelo u Hrvatskom saboru ne bi moglo raspravljati temu Agrokora.

Plenković: Ne želimo spriječiti raspravu

“Ukoliko se donese pravni stav da nema prostora za rad Istražnog povjerenstva o Agrokoru temeljem stavka 4. Zakona o istražnim povjerenstvima onda ono ovakvo kakvo je osnovano ne bi moglo raditi. Ali to ne znači da neko drugo tijelo u Hrvatskom saboru ne bi moglo raspravljati temu Agrokora”, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Pojasnio je i da Zakon o istražnim povjerenstvima kaže da kada se pokrene sudbeni postupak po nekom od pitanja iz nadležnosti rada Povjerenstva ono odmah prestaje s radom.

“Tu nema puno prostora za interpretaciju. Stvar je prije svega na jednoj pravnoj prosudbi i načelu pridržavanja načela zakonitosti”, istaknuo je.

Odbacio je optužbe oporbe da bi Vlada ili HDZ koristili ono što nalaže zakon i time spriječili da se o nečemu raspravlja.

Naprotiv, smatra da se to može raspraviti na saborskim odborima, plenarnoj raspravi i na drugi način. 

Više o nastanku Todorićeva poslovnog carstva pogledajte u filmu Gazda.

Izvor: Al Jazeera i agencije