Odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića 14. maja

Odluka o rehabilitaciji četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića će biti donesena 14. maja, saopćeno je u Višem sudu u Beogradu.

Time će se okončati proces koji u Srbiji traje već devet godina.

Jedan od podnositelja zahtjeva za rehabilitaciju Draže Mihailovića, profesor na Pravnom fakultetu, Kosta Čavoški, kaže kako zbog politike ovaj proces neprimjereno dugo traje. 

”Ovo izvođenje dokaza saslušavanjem audiosnimaka sa suđenja je potpuno bespotrebno. Ja se bojim da još nije doneta politička odluka kako će se u ovom postupku suditi, pa Sud čeka da tu odluku dobije da bi je javno obrazložio”, rekao je Čavoški.

S druge strane, Batrić Mijović iz Nove komunističke partije Jugoslavije, kaže:

”Mi hoćemo samo da u ime tekovina narodnooslobodilačke borbe kažemo istinu o ljudima koji su bili na strani okupatora i čije su vojne formacije činile ono šo su činile.”

Od 1990. godine četnički pokret u Srbiji jača preko pojedinih političkih stranaka. Tada je nastavljena podjela iz Drugog svjetskog rata na četnike i partizane, odnosno na one koji pokret Dragoljuba – Draže Mihailovića vide kao saradnike okupatora i druge, koji ih vide kao borce za slobodu.

Vladimir Pantić nikada nije upoznao veći dio svoje porodice. Od njih su mu ostale samo slike i sjećanja preživjelih u pokolju koji su četnici izvršili u selu Vranić kod Beograda 20. decembra 1943. godine.

“Te noći su oni zaklali 68, nešto ubijali, ali više njih je zaklano. Od 68 žrtava, 35 su žene i deca. U 14 porodica petoro je samo preživelo pokolj. Svi su stradali”, govori Pantić.

Taj zločin bio je dokaz na suđenju Mihailoviću, jer su ga izvršili pripadnici njegovog Avalskog korpusa. Ubijeni su svi za koje se mislilo da su bliski komunistima, a među njima i Ljubomir, jednogodišnji rođak Vladimira Pantića.

“Počeli su prvo Ljubu da kolju. Dete su bacali uvis i na kamu dočekivali. Glava mu je skoro bila odsečena skroz”, kaže Vladimir Pantić.

Stotinjak kilometara dalje od sela Vranić slave se četnici i njihov vođa Draža Mihailović. Ravna gora, u zapadnoj Srbiji, bila je tokom Drugog svjetskog rata uporište četnika, ali to je mjesto na kome se okupljaju pristalice četničkog pokreta svakog maja od 1990. godine i slave ime generala tadašnje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Njih dočekuje Vladan Radosavljević, sin Miloša, kapetana Mihailovićevih četnika.

Podgrijavanje podjela

– Je li Vi sebe vidite kao dijete ratnog zločinca?

“Ne vidim. Moj otac nije nigde napisan kao ratni zločinac. Jednostavno nije ni kad je bilo suđenje Draži. Imate spisak oficira – moj otac nije sarađivao sa Nemcima, nije sarađivao sa okupatorima”, kaže Vladan Radosavljević.

Za Vladana Radosavljevića, komunisti su ocrnili pripadnike Ravnogorskog pokreta, jer su, kako kaže, pobjednici napisali svoju historiju.

“Nije došlo do pomirenja, jer ovi oslobodioci, da ih tako nazovem, nisu priznali da je uopšte general Mihailović imao ma kakve borbe sa okupatorom, a zna se, i istoričari su to dokazali – oslobođeno je Valjevo, Loznica… Tako da je došlo i, što je najgore, teško je sad, što kaže, praštamo, a ne možemo da zaboravimo”, kaže Radosavljević.

Podjele na četnike i partizane u Srbiji u Drugom svjetskom ratu pojavile su se početkom 90-tih, ali i sada se raspravlja o tome da li je Mihailović bio vođa otpora ili saradnik okupatora.

“I pored jasnih stavova srpske istorografije, često je ta lična komponenta  jaka i mislim da, dok god ima aktuelnih aktera tih događaja iz Drugog svetskog rata i njihovih potomaka, još uvek će biti tih podela”, kaže historičar Bojan Dimitrijević.

Dodatne podjele izaziva i proces rehabilitacije Mihailovića, koji je u toku u Beogradskom sudu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera