Odluka suda u Egiptu mogla bi odgoditi izbore

Parlamentarni izbori trebali bi početi 22. i 23. marta i provesti se u nekoliko faza (EPA)

Egipatski Ustavni sud presudio je u nedjelju da je članak zakona kojim se definiraju izborne jedinice neustavan čime se otvara put za moguću odgodu dugo očekivanih parlamentarnih izbora koji su trebali početi krajem marta i održati se u nekoliko faza.

Egipatski parlament ne djeluje od juna 2012. kada ga je sud raspustio presudivši da tadašnji izbori zastupnika prvi slobodni u nekoliko desetljeća  nisu bili provedeni u skladu sa ustavom.

Parlamentarni izbori završni su korak u tranziciji koju je objavila vojska u julu 2013. pošto je s vlasti svrgnula prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta Muhameda Mursija.

Zakonodavno tijelo

Bivši vrhovni komandant egipatske vojske i Abdel Fattah al-Sisi izabran je za predsjednika u maju 2014. godine.

S obzirom da je parlament u Egiptu raspušten, al-Sisi je preuzeo ovlasti zakonodavnog tijela kako bi uveo ekonomske reforme koje su impresionirale investitore, ali istovremeno je smanjio političke slobode.

Parlamentarni izbori trebali bi početi 22. i 23. marta i provesti se u nekoliko faza.

Očekuje se da će u novom parlamentu dominirati al-Sisijeve pristaše.

Al-Sisi je odobrio u decembru zakon kojim će parlament imati 567 mjesta, od čega će se za 420 natjecati pojedinačni kandidati, 120 bi se biralo sa stranačkih lista, a 27 kandidata imenovao bi predsjednik, piše BBC.

Izvor: Agencije