Odluka u slučaju Haradinaj 9. februara

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi (Arhiva)

Bivši premijer i predsjednik opozicijske Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj saslušan je pred francuskim sudom, a ročište na kojem će biti odlučeno o njegovom eventualnom izručenju Srbiji bit će održano u četvrtak, 9. februara, javlja RTS.

Haradinaj je za Radio Slobodna Evropa ranije rekao da je pozvan da se javi sudu u Colmaru, kojem je predana optužnica iz Srbije.

Haradinaj, koji se trenutno nalazi na uvjetnoj slobodi u Francuskoj do odluke o njegovom izručivanju Srbiji, rekao je da vjeruje da će sud naredne sedmice privesti kraju njegov slučaj i da će mu se omogućiti povratak na Kosovo.

Hapšenje po nalogu Srbije

Francuski sud u Colmaru oduzeo mu je pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švicarske i Francuske po potjernici iz Srbije.

Istraga protiv Haradinaja pokrenuta je 2004. godine, suđeno mu je u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Uhapšen je u Francuskoj, po nalogu za hapšenje koji je prije 11 godina izdala Srbija, a zbog sumnje da je 1998. i 1999. godine počinio ratne zločine nad Srbima i drugim nealbancima u vrijeme kada je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Srbija ga sad traži zbog zločina koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog suda po kojoj je pravosnažno oslobođen.

Rukovodilac srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović ranije je izjavio da bi se po novim optužbama Haradinajevim slučajem mogao pozabaviti Specijalni sud za Kosovo u Haagu.

Izvor: Agencije