Odluka UEFA-a o meču Srbija – Albanija u petak

Utakmica je prekinuta nakon incidenata koji su uslijedili jer se iznad terena pojavio dron sa zastavom tzv. velike Albanije (EPA)

Tročlana komisija Europske nogometne federacije (UEFA) danas je trebala odlučiti o epilogu prekinute utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije u kvalifikacijama za Europsko nogometno prvenstvo 2016, no končana odluka će, kako je iz UEFA-e rečeno za beogradski B92, biti objavljena u petak.

Agencija Tanjug ranije je javila da bi odluka mogla biti odgođena do petka zbog opsežne dokumentacije. 

Pozivajući se na informacije iz Nyona, Tanjug je javio da će Disciplinska komisija imati pred sobom obimnu dokumentaciju s dokazima obje delegacije, a sastanci će, prema najavama, biti odvojeni. 

Neredi nakon slijetanja drona

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. listopada pred kraj prvog poluvremena, nakon što se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica (dron) koja je nosila transparent s mapom tzv. ‘velike Albanije’ i natpisom ‘autochthonous’, nakon čega su uslijedili incidenti.

Dron se pojavio oko 40. minute, a onda je četiri minute kasnije prizemljen te su nastale napetosti i naguravanja igrača u borbi za transparent.

Srpski reprezentativac Stefan Mitrović uspio je skinuti transparent, nakon čega su se albanski igrači zaletjeli na njega kako bi uzeli transparent te je došlo do tučnjave igrača.

To je isprovociralo i navijače koji su počeli ulaziti u teren, pa je sudac Martin Atkinson pozvao igrače da napuste teren, na koji su izašle i jake policijske snage kako bi smirile nerede.

Nogometaši Albanije su prilikom napuštanja terena gađani bakljama i upaljačima, a policija je ušla na južnu tribinu i razdvojila dvije skupine navijača.

Postupak UEFA-e protiv oba saveza

Jedan od navijača koji je uletio na atletsku stazu udario je albanskog igrača kada je napuštao teren.

Nakon sat vremena, reprezentativci Srbije predvođeni kapetanom Branislavom Ivanovićem, izašli su na teren i pozdravili publiku, što je očito značilo da se utakmica neće nastaviti igrati, a spiker na stadionu je objavio tu vijest navodeći da su u pitanju sigurnosni razlozi. Susret je prekinut pri rezultatu 0:0.

UEFA je potom pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijačkih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta s tribina, korištenja lasera, ulaska navijača na teren i slabe organizacije utakmice.

Albanci su, s druge strane, suočeni s mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Ključna stavka u ovom slučaju bit će izvještaj delegata utakmice, ali i specijalnog izvjestitelja UEFA-a.

Četiri scenarija

Agencija Tanjug navodi da su moguća četiri scenarija. 

Ukoliko UEFA utvrdi da Albanija snosi krivicu za incidente, Srbiji bi mogla biti dodijeljena pobjeda službenim rezultatom 3:0.

Ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin utakmice, odgovorna za incidente zbog loše organizacije, pobjeda bi bila dodijeljena reprezentaciji Albanije.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, s publikom ili bez nje.

Četvrta opcija, je da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Uz sve navedene mogućnosti UEFA može odrediti i novčane kazne.

Izvor: Agencije