Odluke SAD-a i Izraela o Jerusalemu su objava rata

Jeruzalem, Jerusalem
Izraelsku aneksiju Jerusalema odbacuju međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije, podsjećaju iz Ankare (EPA)

Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, u utorak je izjavio kako odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa o priznavanju Jerusalema za izraelsku prijestolnicu i glasanje u izraelskom Parlamentu (Knesset) o zakonu o “ujedinjenom” Jerusalemu predstavljaju objavu rata protiv palestinskog naroda i njihovog političkog i vjerskog identiteta.

“Ovo glasanje jasno pokazuje da je Izrael službeno objavio kraj takozvanog političkog procesa i da je već počeo s nametanjem diktatorskih i de facto politika. Trumpova odluka nema legitimitet, a nema ga ni niti jedna odluka izraelskog Knesseta. Mi nećemo dopustiti da takvi planovi, koji su prijetnja za budućnost ove regije i cijeli svijet, budu ispunjeni”, rekao je onb u saopćenju, prenosi agencija Wafa.

Upozorio je na trenutne izraelske pokušaje eskalacije kako bi iskoristili američku odluku, za koje je istakao da će uništiti sve.

‘Meta je identitet palestinskog naroda’

Naveo je kako to zahtijeva arapsku, islamsku i međunarodnu akciju radi suočavanja s “izraelskim nekontroliranim ponašanjem koje gura ovu regiju u ambis”.

U saopćenju je također navedeno kako će na sastanku Palestinskog centralnog vijeća 14. januara biti diskutirano o svim neophodnim mjerama na državnom nivou kako bi se suočili s izazovima čija su meta nacionalni i vjerski identitet palestinskog naroda.

U saopćenju Abu Rudeineh ističe kako izraelska Vlada nosi odgovornost za ovo svakodnevno i opasno pogoršavanje situacije te dodaje kako bilo kakav pokušaj uklanjanja Jerusalema iz političke jednačine neće dovesti ni do kakvog rješenja ili dogovora.

Izraelski Parlament usvojio je ranije u utorak amandman kojim će se otežati ustupanje kontrole nad dijelovima Jerusalema u bilo kojem sporazumu s Palestincima, koji su osudili taj potez, nazvavši ga podrivanjem bilo kakvih izgleda da se ožive pregovori o palestinskoj državi.

Zakon, koji je predložila stranka nacionalističke vjerske desnice Židovski dom, uspio je dobiti 80 glasova u Knessetu, u kojem je 120 mjesta.

Niz protesta u regiji i svijetu

Prošlog mjeseca je Trump razgnjevio Palestince, bliskoistočne čelnike i svjetske sile priznavši Jerusalem glavnim gradom Izraela.

S obzirom na činjenicu da se u gradu nalaze najvažnija muslimanska, kršćanska i židovska sveta mjesta, status Jerusalema najosjetljiviji je dio problema u desetljećima dugom izraelsko-palestinskom sukobu.

Trumpova odluka pokrenula je niz protesta u regiji.

Zbog nje su Palestinci isključili Washington iz bilo kakvog budućeg mirovnog posredovanja u budućnosti.

Izvor: Agencije