Odluke Vlade o privatizaciji brodogradilišta

Splitski škver će biti prodat samoborskom DIV-u (Pixsell)

Splitsko brodogradilište će biti prodato samoborskom DIV-u, Kraljevica odlazi u stečaj, za Trogir, kao i za riječki “3. maj”, traži se novo rješenje za privatizaciju i restrukturiranje, dok će Uljanik biti privatiziran po modelu radničkog dioničarstva i dokapitalizacijom, odlučeno je na sjednici hrvatske vlade u četvrtak.

„Hrvatska brodogradnja će opstati, i dalje ćemo graditi velike brodove, s nešto manje ukupne bruto registarske tonaže, ali s većom vrijednošću brodova i većom zaradom“, izjavio je premijer Zoran Milanović.

Hrvatska brodogradilišta u zadnjih 50 do 60 godina bila su u vlasništvu države, koja je bila odgovorna za sve njihove gubitke i loše poslovanje.

Pitanje pregovora s EU

Pitanje brodogradilišta bilo je jedno od najtežih pregovaračkih pitanja s Evropskom unijom.

„Više ne može ostati tako, stvari se moraju mijenjati, a nemamo vremena za gubljenje“, naglasio je Milanović.

Ponude investitora Danka Končara za Trogir i Kraljevicu su odbijene, čime je Kraljevica, najstarije brodogradilište, otišlo u stečaj, izvijestila je reporterka Al Jazeere Mirjana Hrga.

„S Evropskom unijom (EU) je ispregovarano ono što je jedino bilo moguće, jer to je realnost. Prethodna vlada i pregovarači bili su ograničeni nekim realnim okvirima i ništa drugo nisu mogli napraviti“, ocijenio je premijer.

Prigovor sindikata

Brodosplit odlazi u vlasništvo DIV-a iz Samobora, firme sa prometom od 60 miliona eura.

„Tvrtke su im u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a grade i tvornicu u Kninu vrijednu 25 milijuna eura. Proizvode vijke, a sad će i brodove“, kazala je Hrga.

„Ogroman kapacitet brodogradilišta namjeravaju iskoristiti  i za proizvodnju dijelova za kombajne, te vojna vozila“.

Kako je kazala Hrga, preuzimanje će trajati pet godina, a vlada se obavezala da će u tom periodu u Brodosplit uložiti gotovo 200 miliona eura, te otpisati dugove od blizu 600 miliona eura.

„Tri tisuće radnika sada očekuje novog vlasnika, a novi vlasnik  prigovore dijela sindikata, što se i dogodilo odmah po objavi odluke vlade. Tvrde da  tvrtka DIV nema dovoljna bankovna jamstva za ovakvu investiciju“, izvijestila je Hrga.

Izvori: Al Jazeera  i agencije