Odnosi Indonezije i Australije sve lošiji

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono rekao je kako je u tijeku spuštanje bilateralnih odnosa s Australijom na nižu razinu (AFP)

Indonezija je suspendirala vojnu suradnju s Australijom, zbog izvješća o tome kako je Canberra špijunirala dužnosnike u Džakarti.

Predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono rekao je kako suspenzija obuhvaća operacije protiv krijumčarenja ljudi, zajedničke vojne vježbe i obavještajnu razmjenu, prenosi Srna.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je Džakarta opozvala svojeg veleposlanika iz Canberre prije dva dana.

Yudhoyono i devet njegovih bliskih suradnika označeni su kao mete špijuniranja u dokumentima koje je medijima odao bivši službenik američke Agencije za nacionalnu sigurnost Edward Snowden.

‘Nemoguće nastaviti suradnju’

Navodno špijuniranje dogodilo se 2009. godine, u vrijeme mandata prethodne australske Vlade.

Australija i Indonezija su ključni saveznici i trgovinski partneri.

“Nemoguće je da nastavimo suradnju kada još nismo sigurni špijuniraju li nas i dalje”, rekao je predsjednik Indonezije, prenosi Srna.

Dodao je kako će od australskog premijera Tonyja Abbotta tražiti službeno objašnjenje o ovim navodima, te je rekao da je u tijeku spuštanje bilateralnih odnosa s Australijom na nižu razinu.

Indonezija je nakon medijskih napisa da su špijuni prisluškivali telefon predsjednika Indonezije, njegove supruge i bliskih suradnika prije nekoliko dana opozvala svojeg veleposlanika u Australiji.

‘Neprijateljski čin’

Dokumenti koji su došli u posjed australske državne radiotelevizije ABC i britanskog Guardiana otkrivaju da su australski obavještajci barem jednom pokušali prisluškivati Yudhoyonove razgovore obavljane s fiksne telefonske linije.

Špijuni su, također, prisluškivali njegov mobitel tijekom 15 dana u kolovozu 2009. godine, prenio je ABC.

“To je neprijateljski, nepristojan čin među strateškim partnerima”, komentirao je tada Indonezijski ministar vanjskih poslova Marty Natalegawa.

Indonezijski ministar za koordinaciju pravnih, političkih i sigurnosnih poslova Dzoko Suyanto je tom prilikom dodao da Džakarta planira preispitati suradnju s Canberrom u svim područjima.

S druge strane, australski premijer Tony Abbott odbio je komentirati medijske napise da su australske agencije prisluškivale mobilni telefon predsjednika Indonezije.

“Sve vlade prikupljaju informacije i sve vlade znaju da i sve druge vlade prikupljaju informacije. Australska Vlada nikada ne komentira specifična obavještajna pitanja”, rekao je Abbott, koji nije bio u Vladi 2009. godine.

Izvor: Agencije