Određen pritvor zbog napada na džamiju

Napad se desio u selu Omerovići nadomak Tomislavgrada (Al Jazeera)

Općinski sud u Livnu odredio je jednomjesečni pritvor osmorici muškaraca osumnjičenih za napad na džamiju u selu Omerovići u općini Tomislavgrad.

Oni su u utorak upućeni u Kazneno-popravni zatvor Mostar gdje će čekati početak suđenja, doznaje Fena.

Uhapšenima se na teret stavlja krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, za koje je Krivičnim zakonom Federacije BiH predviđena kazna zatvora od jedne do pet godina.

Svi osumnjičeni su s područja općine Posušje. Dvojica osumnjičenih žive u Zagrebu, a jedan u Švicarskoj.

Osude napada

Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije je osudilo divljanje i zastrašivanje pripadnika Islamske zajednice u Omerovićima.

”Međureligijsko vijeće pozdravlja brzu i jasnu javnu osudu napada koju je iskazao načelnik opštine Tomislavgrad Ivan Vukadin i drugi lokalni zvaničnici u ovoj opštini”, navodi se u saopštenju, prenosi Srna.

“Posebno nam je drago da je načelnik opštine primio delegaciju Islamske zajednice u BiH na čelu sa mostarskim muftijom Salemom Dedovićem i zajedno sa njima posjetio mjesto napada”, saopšteno je iz Međureligijskog vijeća u BiH.

Iz ovog tijela poručuju da je veoma važno da se ne dozvoli da napadi na vjerske objekte naruše dobre međuvjerske odnose. 

Više mladih osoba u subotu ujutro na ulazu u džamiju u mjestu Omerovići postavilo je plinsku bocu iz koje su pustili plin, zatim su razvalili vrata na džamiji te oštetili dva vozila u blizini objekta.

U ponedjeljak je  Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine najoštrije osudilo incident i napad na Bošnjake i vjerski objekt u Omerovićima i pružilo podršku načelniku Općine Tomislavgrad, Ivanu Vukadinu.

Ministarstvo je pozvalo nadležne organe u oba bh. entiteta da osiguraju svim povratnicima, a naročito u mjestima gdje se napadi na njih dešavaju, ”pravo na ličnu slobodu i sigurnost, te još jednom ukazuje kako su naročito teški napadi na povratnike u posljednjih nekoliko mjeseci jasan signal i potvrda koliko je Bosni i Hercegovini potrebno donošenje zakona kojim bi se zabranilo izazivanje i širenje nacionalne, vjerske, rasne i drugih oblika mržnje”.

Izvor: Agencije