Održan pretres u slučaju Goran Zubac

Glavni pretres u predmetu Goran Zubac koji je kao direktor Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA) optužen za krivično djelo nesavjestan rad u službi održan je danas pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH u Sarajevu.

Optužnica ga tereti da je 7. februara kada se, kako kaže tužitelj, događao nasilan pokušaj promjene ustavnog poretka, ignorirao pozive raznih državnih funkcionera i odbio pružiti pomoć u zaštiti Predsjedništva BiH.

Tužiteljstvo je najavilo 27 svjedoka. Odbrana tvrdi a Tužiteljstvo nema dokaza za djelo kojim terete direktora SIPA-e, javlja Nataša Krstin, reporterka Al Jazeere.

Zubac je izjavio da je razumio optužnicu, javlja agencija Fena.

Tvrdnje odbrane

Kažu, sud treba utvrditi da li je optuženi bio u obavezi da pruzi pomoć Direkciji za koordinaciju policijskih tijela. Njegov stav je da nije imao tu obavezu.

Advokat kaže da će koncept odbrane zavisiti od toga kako će Tužiteljstvo voditi postupak, odnosno da li će dokazivati krivično-pravnu odgovornost Zupca ili utvrđivati događaje od 7. februara koje karakterizira kao udar na ustavni poredak i teroristički akt.

Sljedeće ročište zakazano za 2. oktobar kada će biti ispitano pet svjedoka Tužiteljstva – dvojica tužitelja, bivši i sadašnji direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i šef specijalne jedinice federalnog MUP-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije