Održan prvi krug izbora u Južnoj Osetiji

Ovi izbori dolaze nakon poništavanja onih održanih 27. novembra na kojima je pobijedila kandidatkinja opozicije (Reuters)

Bivši direktor lokalnog KGB-a u Južnoj Osetiji vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora koji su se održali u nedjelju, saopćila je izborna komisija, a prenijele su ruske agencije.

Leonid Tibilov (60) dobio je 42,48 posto glasova u prvom krugu izbora na tom teritoriju uz rusku granicu na Kavkazu, saopćili su iz komisije.

Tibilov, koji je u sovjetsko vrijeme polazio KGB-ovu školu u Minsku i ima čin generala, bio je 1990-ih ministar za državnu sigurnost Južne Osetije.

Njegov glavni suparnik David Sanakojev (35), povjerenik za ljudska prava, osvojio je 24,58 posto, po podacima izborne komisije.

Osuda izbora

Gruzija je osudila izbore, a nije ih priznala ni međunarodna zajednica, osim Rusije i nekoliko zemalja Latinske Amerike i Pacifika, koje su priznale nezavisnost Južne Osetije nakon kratkog rusko-gruzijskog rata u augustu 2008.

Ovi izbori dolaze nakon poništavanja onih održanih 27. novembra, na kojima je pobijedila kandidatkinja opozicije Ala Džiojeva u utrci s kandidatom kojeg je podržala Moskva, bivšim vojnim zvaničnikom školovanim u Rusiji.

Ona je tada preuzela vodstvo u pokretu opozicije.

Južnoosetijska izborna komisija ocijenila je da od 70.000 stanovnika, 34.000 ima pravo glasa.

Gruzija tvrdi da Južna Osetija ima tek 15.000 stanovnika zbog “etničkog čišćenja” izvršenog nad Gruzijcima tokom i nakon rata u augustu 2008.

Drugi krug izbora održat će se 8. aprila.

Izvor: Agencije