Održana još jedna protestna šetnja Beogradom

Osim u Beogradu, protesti su održani i u drugim gradovima Srbije (Jaroslav Pap / Tanjug)

Sudionici “Protesta protiv diktature” večeras su, sedmi dan uzastopno, održali još jednu prosvjednu šetnju ulicama Beograda.

Procjene govore da ih se večeras okupilo i do 10.000, što je najviše do sada.

Putem društvenih mreža prosvjednici su istaknuli i svoje zahtjeve, ogradili se od političkih stranaka, te Vladi Srbije dali rok do 17. travnja za njihovo ispunjenje.

Među ostalim, traže smjenu čelnika i urednika informativnog programa Radio-televizije Srbije zbog, kako navode, “režimskog izveštavanja i neravnomerne zastupljenosti predsedničkih kandidata u predizbornoj kampanji”.

Zahtijevaju i smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije, Republičke izborne komisije te predsjednice Narodne skupštine Maje Gojković.

Osim toga, traže i sređivanje biračkog popisa u cilju utvrđivanja točnog broja birača, pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori te, kako pišu, “poništavanje lažnih doktorata visokih funkcionera Nebojše Stefanovića i Siniše Malog”.

“Ni sedmog dana ne znamo ko je organizator, ko stoji iza protesta, niti je nego javno istupio da pozove ljude na protest”, javio je Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić.

Nezadovoljni građani nose parole: “Narod gladuje, a elita se raduje”, “Vučiću Šrederu”, “Nećemo da budemo jeftina radna snaga” i “I vazduh ste privatizovali”, “Nije bot nego skot”, “Dalje nećeš moći, zvaću decu” i “Protiv terora vlasti”.

Prethodno je, u znak podrške nezadovoljnim građanima, uglavnom mladima, zastupnik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Srbije Bojan Pajtić podnio neopozivu ostavku na tu dužnost. Svoju je odluku objavio na društvenim mrežama.

Gojković: Protesti su isključivo politički

Prozvana Maja Gojković smatra da su “protesti na ulicama Beograda isključivo politički”, te je poručila organizatorima da se “jave i prijave kada, gde i na kojoj tačno trasi će biti održan skup, kako bi grad i građani mogli da funkcionišu”. 

Po njenim riječima, “organizatora mora biti i zato su besmislene priče da organizatora protesta – nema”.

“Molim organizatore da se ne stide toga što su organizatori, da prijave skup da bi to moglo da se dobro organizuje i da se zna kad počinje, kad se završava i kojim trasama se ide. Ako se nešto desi, sad trenutno se ne zna ko bi za to odgovarao, a MUP Srbije ne bi znao s kim da komunicira”, ističe Gojković.

Gojković kaže i da “kroz sve to provejava potpuno obesmišljavanje demokratskog procesa i demokratije u Srbiji”.

“Ne bi me čudilo da se izađe sa zahtevom ovih dana da se potpuno ukinu izbori, da u Srbiji vlada ko hoće, ko pre dođe do neke društvene mreže, ko nema šta drugo da radi pa se brzo prijavi da bude predsednik države, predsednik parlamenta, da se većina stvori na ulicama, a ne kao u svim demokratskim zemljama, jer očito volja građana za neke poltiičara ne predstavlja ništa”, kaže Gojković.

Vučić proteste nazvao “praznikom demokratije’

Premijer Srbije i pobjednik na predsjedničkim izborima Aleksandar Vučić ponovio je jutros kako “nema problem s tim što ljudi izlaze na ulice i izražavaju svoje nezadovoljstvo iz raznih razloga, ali je bitno da sve bude mirno i demokratski”.

“Neki su mislili da izazovu sukobe, da će sada ‘diktarorski režim’ da izvede policajce i da se desi svašta, a nigde policajaca nema. Ono što su oni želeli kordoni bili su sukobi, trikovi iz udžbenika, da daju cvet policajcima, da primene patetične trikove koji su primenjivani u mnogim zemljama. Mi smo sklonili policiju i vojsku da mogu da rade šta hoće, koliko hoće, jedino što ne može jeste nasilje”, poručio je Vučić. 

Okupljanja građana nazvao je “pravim praznikom demokratije”.

Govorio je i o brojkama, rekavši kako je “ispred Vlade Srbije juče bilo 8.400 ljudi, a najviše ih je u jednom momentu bilo 9.550, dok ih je ispred Palate Srbija bilo 5.700 ljudi”.

Još je rekao da “sve te ljude poštuje i razume, ali i da ima osećaj da oni nisu uvek razumeli njega, ni on njih”. U tom smislu, smatra da trebaju otvoriti dijalog i razgovarati.

Izvor: Al Jazeera i agencije