Održana premijera dokumentarnog filma ‘Džajić’ u Beogradu

U Beogradu je sinoć održana premijera dokumentarnog filma “Džajić” autora Sabahudina Topalbećirevića u produkciji Al Jazeere Balkans.

Sala Jugoslovenske kinoteke bila je ispunjena do zadnjeg mjesta, a zainteresovani za emotivnu priču o jednom od najboljih jugoslavenskih nogometaša, Draganu Džajiću, njegovim počecima, uspjesima i teškim životnim iskušenjima, koja je ekranizirana u dokumentarnom filmu „Džajić – Stazama šampiona“, mnogi gledaoci su ispratili na nogama tokom cijelih 55 minuta prikazivanja filma.

U publici su se našle i mnoge poznate ličnosti, između ostalih Zdravko Čolić, Vuk Drašković, Dušan Savić, Zvezdan Terzić, Vladimir Petrović Pižon, Ljupko Petrović, bivši Zvezdini igrači Zdravko Borovnica, Cvijetin Blagojević, Radmilo Mihajlović, Dragan Okuka kao i mnogi drugi.

‘Nije sve med i mlijeko’

Dječak iz Uba, legenda Crvene zvezde, osvajač titule prvaka Evrope i svijeta Dragan Džajić otvorio je dušu i kroz film vodi pričom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Priča je to o čovjeku koji je bio i nogometaš, i tehnički direktor, i predsjednik, ali i zatvorenik. Džajić je u filmu pokazao veliko povjerenje u autora otkrivajući mu detalje o kojima ranije nije govorio, pa je jasno zašto Džajić na početku filma kazuje: “Nije sve med i mlijeko. Ja sam to najbolje osjetio”.

Film je ispraćen dugim aplauzom, a po završetku projekcije gledaocima su predstavljeni autor filma Sabahudin Topalbećirević, producent Sead Kreševljaković, saradnik na scenariju sportski novinar Ibrahim Muratović i snimatelj Predrag Bambić.

Topalbećirević je kazao kako mu je zadovoljstvo i velika čast što je Dragan Džajić pristao da baš on bude taj koji će uraditi njegovu životnu priču.  „Meni je drago što sam uspio da uradim po mnogima jednu dobru i zanimljivu priču. I kao što je rekla njegova supruga Branka: „On je imao bezgranično povjerenje u mene“.

Dragan Džajić se zahvalio svim prisutnim što su došli i ispratili film, kao i svom klubu Crvenoj zvezdi.

„Ispričao sam jednu priču onako kako sam ja osećao. Kako ste vi doživeli, svakako ćete na svoj način da pričate. Ja ne volim mnogo da pričam, iako nekad to nisam mogao da izbegnem. Ne volim nešto mnogo ni intervjue, ali uvek sam pokušavao da zadovoljim i onog koji piše o meni i onog koji navija za mene. Naravno, bez lažne skromnosti, ja sam imao mnogo više uspeha i kao što ste videli na filmu, ja obektivno tako i razmišljam i živeo sam celi život. Ja sam celi život poklonio Crvenoj zvezdi i fudbalu i naravno nije mi žao što je tako. Rekao sam to i u filmu: „Kada bih se ponovo rodio, ponovo bi sve isto radio.“

Dodijeljene nagrade

Na 6. Međunarodnom festivalu sportskog filma Zlatibor, za film Džajić Topalbećireviću je dodijeljena nagrada za najbolji film o sportskoj legendi, a Al Jazeeri Balkans za produkciju.

Sabahudin Topalbećirević jedan je od najpoznatijih novinara i komentatora u Bosni i Hercegovini i regionu, koji je izvještavao s najvažnijih sportskih manifestacija iz cijelog svijeta, a autor je i brojnih dokumentarnih filmova o sportskim ličnostima i događajima, između ostalih nagrađivanog filma „Naša brazilska priča“ koji govori o stvaranju fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izvor: Al Jazeera