Odšteta holandskom vojniku za Srebrenicu

Srebrenička enklava bila je pod zaštitom Ujedinjenih naroda kada su je u julu 1995. zauzele snage bosanskih Srba (EPA)

Holandija mora isplatiti odštetu svom bivšem vojniku koji pati od trajnog oblika posttraumatskog stresnog sindroma (PTSP), pošto je 1995. bio raspoređen u Srebrenici, odlučio je najviši Upravni sud u Holandiji, ocijenivši da država “nije osigurala potreban nadzor” nad svojim namještenikom, prenosi Hina.

“Sud smatra da ministar odbrane nije osigurao potreban nadzor nad završetkom misije i u razdoblju nakon toga”, istakao je Sud u saopćenju: “Ministar odbrane je odgovoran za štetu koju je ‘Dutchbater’ pretrpio zbog svog PTSP-a.”

Vojnik o kojem holandski mediji pišu kao o bivšem desetaru Daveu Maatu 2000. je Ministarstvu odbrane podnio zahtjev za odštetu zbog PTSP-a od kojeg je bolovao i on mu je odbijen.

Tada je podnio tužbu na holandskom Sudu, koji je 2005. naredio ministru da preispita svoju odluku.

Najviši holandski Upravni sud je u žalbenom postupku potvrdio tu sudsku odluku i naredio ministru da “za tri mjeseca” donese drugu odluku, to jest da predloži odštetu. Sud će se zatim oglasiti o toj novoj ministrovoj odluci.

Novi početak

“Nadam se da će ministar poštovati takvu presudu”, komentirao je Maat, a prenijela je agencija ANP, rekavši da mu je ta procedura odnijela najveći dio vremena u zadnjih deset godina: “Nadam se da će mi to omogućiti novi početak.”

Njegov advokat Gert-Jan Knoops ocijenio je da je presuda važna i za druge vojnike: “Time se utvrđuje okvir za postupanje Ministarstva odbrane u osiguranju nadzora (svojih vojnika) i u budućim misijama.”

Ministarstvo odbrane je, ipak, umanjilo važnost presude, rekavši za agenciju AFP putem svog glasnogovornika Klaasa Meijera da “ovaj slučaj ne treba ostaviti dojam kako će i drugi slučajevi automatski podrazumijevati odštetu (…), svaki slučaj mora se pojedinačno ispitati”.

Srebrenička enklava bila je pod zaštitom Ujedinjenih naroda kada su je u julu 1995. zauzele snage bosanskih Srba pod zapovijedanjem generala Ratka Mladića.

Slabo naoružane plave kacige holandskog bataljona ‘Dutchbat’, zadužene za zaštitu enklave, nisu pružile otpor.

Gotovo 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka pobijeno je u srebreničkoj enklavi u toj epizodi rata u Bosni (1992-1995), što je najteži pokolj u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, nazvan genocidom.

Izvor: Agencije