Odšteta za djecu ubijenih Srba u Varivodama

Djeci srpskih supružnika Berić iz hrvatskog sela Varivode, ubijenih nakon akcije Oluja, Općinski sud u Kninu u srijedu je dosudio odštetu od 72.000 eura. Svakome je pripalo po 24.000 eura na ime duševne boli.

Ovo je prvi put da je Hrvatska i u građanskoj parnici priznala odgovornost za zločine počinjene tokom i nakon vojne akcije Oluja.

Za Jovana Berića sedma godina nije nesretna, jer znači i kraj sedmogodišnjeg mukotrpnog procesa. Toliko, naime, traju njegovi sudski sporovi s Hrvatskom, no sutkinja je njemu i sestrama dosudila u korist.

„Prihvaća se kao djelomična osnova tužitelja, te se nalaže tuženoj strani da u roku od 15 dana isplati tužiteljima iznos od 540.000 kuna, od čega svakom tužitelju iznos po 180.000 kuna, zajedno sa zakonskom pripadajućom kamatom“, kazala je predsjednica Općinskog suda u Kninu Ana Jeleč – Pecirep.

Prva Berićeva reakcija nije mnogo govorila, no nakon nekoliko minuta je rekao da je djelomično zadovoljan.

„Mogu reći, zasad, da, ipak ćemo malo odahnuti od neizvjesnost koja je bila“, kazao je on.

Priznanje odgovornosti

Osnova za odluku je posljednja presuda Vrhovnog suda Hrvatske, a on je utvrdio da su Berićevi roditelji ubijeni uslijed terorističkog čina.

„Ovo je prvi put da je Republika Hrvatska i na ovoj razini građanske parnice priznala odgovornost za zločine počinjene tijekom i nakon Oluje“, izjavio je Eugen Jakovčić iz nevladinog udruženja Documenta.

Zločin u Varivodama dogodio se u ranu jesen 1995. godine, nakon Oluje. Na kućnim pragovima ubijeno je devetero srpskih civila. Najmlađa žrtva imala je 55, a najstarija 80 godina.

Prema mišljenju nevladinih udruženja, istraga nikad nije temeljito provedena. Za zločin su bila optužena šestorica hrvatskih vojnika, no postupak je obustavljen zbog nedostatka dokaza, pa se 17,5 godina nakon zločina i dalje ne zna ko je za njega odgovoran.

„Vjerujemo da je današnja presuda poticaj za Državno odvjetništvo da istraži zločin i pronađe odgovorne“, smatra Jakovčić.

Ohrabrenje za ostale

Poput Berićevog, Documenta vodi još 120 sličnih slučajeva. Ova presuda, međutim, ne znači da će odšteta automatski biti dodijeljena i njima.

„Mislim da će biti ohrabreni, ali ipak kažem to nije ono što smo očekivali. Mislite zbog visine iznosa? Da“, kazao je Berić.

Iako su tražili 48.000 eura više od dodijeljenog iznosa, nisu ga mogli dobiti zbog zakonskih ograničenja. Berić će među prvima nazvati sestre i s njima dogovoriti hoće li se na to žaliti, navodi novinarka Al Jazeere Ivana Brkić.

„Hoće li se na presudu Državnog odvjetništva u Kninu žaliti i Državno odvjetništvo, zasad nije poznato. Na to pitanje, zamjenica Državnog odvjetnika nije nam htjela dati odgovor“, dodaje Brkić.

Izvor: Al Jazeera