Oduzimanje državljanstva: Nastavak etničkog čišćenja Palestinaca

Palestinci dobro znaju kako lako Izrael oduzima status trajnog prebivališta, piše autor (AP)

Postoji veoma malo prvih slučajeva kada su u pitanju načini na koje Izrael selektivno i neproporcionalno izdvaja Palestince za diferencijalnu pravdu. Početkom augusta, okružni sud u Haifi presudio je da oduzima izraelsko državljanstvo Palestincu Alaau Zayoudu nakon što je osuđen po četiri tačke optužnice za pokušaj ubistva. Ovo je prva ovakva presuda čak i za Izrael.

Zayoudu je oduzeto državljanstvo na osnovu izraelskog Zakona o nacionalnosti iz 2008, koji daje sudu pravo da oduzme državljanstvo u slučajevima „kršenja lojalnosti prema državi Izrael“, uključujući, naprimjer, terorističke činove. Ne iznenađuje to što će Izrael selektivno primjenjivati ovaj zakon. Kao što su primijetili iz organizacije Adalah, „nikada nije podnesen zahtjev za oduzimanje državljanstva Jevreju, čak i kada su državljani Jevreji bili uključeni u ozbiljna krivična djela“. To uključuje Yigala Amira koji je izvršio atentat na bivšeg premijera Yitzhaka Rabina.

Palestinci sa izraelskim državljanstvom čine 20 posto stanovništva. Oni su ono što je ostalo od palestinske populacije unutar današnjih izraelskih granica nakon istjerivanja, raseljavanja i ubijanja, što Palestinci danas nazivaju Nakba. Izraelsko državljanstvo za ovu grupu Palestinaca daleko je od inkluzivnog i često je korišteno kao alat putem kojeg država može dodatno promovirati jevrejsku nadmoć, djelujući iz straha od demografskog rasta palestinske populacije.

Održati manjinu

Izraelski Zakon o nacionalnosti je jedan način rekonfigurisanja – iako sporog – izraelskog stanovništva. Mogao bi biti korišten u budućnosti u sistematskim kampanjama da se brojnost palestinske manjine zadrži na niskom nivou, kako ne bi predstavljala prijetnju po jevrejsku većinu.

Izrael je bio dovoljno „darežljiv“ da doda odredbu u zakon kojom osigurava trajno prebivalište svakom državljaninu koji ostane bez državljanstva nakon ukidanja izraelskog državljanstva. Ali, Palestinci dobro znaju kako lako Izrael oduzima status trajnog prebivališta; primjer je blizu 15.000 stanovnika Jerusalema kojima su od 1967. poništene dozvole za boravak i koji ne mogu ostati u svom rodnom gradu.

Presuda suda u Haifi u Zayoudovom slučaju uslijedila je nakon ubistva dvojice izraelskih policajaca u kompleksu Al-Aqsa. Ubistvo su počinila trojica Palestinaca iz Umm al-Fahma – istog grada iz kojeg je Zayoud. Um al-Fahm je također dio „trougla“ palestinskih gradova i sela, koje je Izrael razmatrao za premještaj u buduću palestinsku državu u zamjenu za ilegalna jevrejska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Ovaj prijedlog je izazvao ljutnju Palestinaca, ne samo zato što izražava jasnu namjeru da im oduzme državljanstvo, već i zato što signalizira da će u konačnici samo Jevrejima biti dozvoljeno da ostanu unutar izraelskih granica, a Palestincima ne.

Odanost za drugorazredni status

Sudac iz Haife Avraham Elyakim, koji je presudio u Zayoudovom slučaju, izjavio je da: „svaki državljanin, pored prava, ima i obaveze“. Ali zašto se insistira na obavezama kada prava ne obuhvataju i Palestince u Izraelu? Šta je izraelska država uradila za njih? Zahtijeva njihovu strogu odanost u zamjenu za status državljana drugog reda, a sada se pokazalo da ni to nije zagarantovano.

Sudac Elyakim je dodao: „Ne možemo dozvoliti izraelskim državljanima da utječu na živote i dostojanstvo drugih izraelskih državljana, i ko god odluči da to uradi u okviru terorističkog čina sam sebe uklanja iz društva ove države“. Trebao je dodati da se ovo odnosi samo ako je takva osoba palestinski državljanin Izraela – jer o tome se zaista radi u ovom zakonu i njegovoj primjeni na Zayoudov slučaj.

Ministar unutrašnjih poslova Arie Deri, koji je i podnio zahtjev za oduzimanje državljanstva, ovaj razvoj događaja je komentarisao riječima: „Odluka suda jača našu odbranu i osnažuje našu kampanju da zaštitimo sigurnost svoje države.“ Upravo ovako izraelska država doživljava i tretira Palestince – kao sigurnosnu prijetnju, a ne kao pojedince koji imaju sva prava kao državljani.

Zayoud ima pravo da se žali odluku da mu se oduzme državljanstvo, ali nije važno da li će mu žalba biti uvažena ili ne. Presedan je već postavljen i argument „nelojalnosti“ je potvrđen na sudu. Ova presuda je jedan od najoštrijih primjera duboko ukorijenjenog i sistemskog antipalestinskog sentimenta u zakonima i politici Izraela.

Ovaj slučaj nam daje uvid u ono što tek dolazi u pogledu izraelskih odgođenih, ali upornih pokušaja, da se završi etničko čišćenje Palestinaca. Oduzimanje državljanstva će biti još jedan način za Izrael da kolektivno kažnjava Palestince i da to normalizira i legalizira.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera