Odžak dobio bitku na Bosni, izgubio na Savi

Sam grad Odžak ostao je na suhom, ali su sva okolna naselja potopljena (Al Jazeera)

Piše: Snježana Mulić-Softić

Općina Odžak, smještena na krajnjem sjeveru Bosne i Hercegovine, ovih dana bila je dvije velike bitke – jednu s rijekom Bosnom, a drugu sa Savom.

“Bitku sa Bosnom smo dobili, a sa Savom, nažalost, izgubili”, kaže načelnik Općine Odžak Hajrudin Hadžidedić za Al Jazeeru.

Ističe kako je najgora situacija bila na mjestu gdje se Bosna ulijeva u Savu.

“To je bila neviđena količina vode, ne smijem na to više ni misliti. Kada je pukao nasip na Prudu, došlo je do izlijevanja. Nasreću, nasip kod Svilaja je sačuvan. Imali smo 400 ljudi na nasipu, koji je bukvalno drhtao pod nogama. Građani su nadljudskim naporima sačuvali grad od katastrofe i ja sam ponosan što sam načelnik grada u kojem žive takvi ljudi”, kaže Hadžidedić.

Sam grad Odžak ostao je na suhom, mada je voda došla na 150 metara od krajnjih naselja, ali su sva okolna naselja potopljena.

Strah od zaraze

Općinski načelnik kaže da je pod vodom između 1.500 i 1.600 domaćinstava i oko 5.000 raznih objekata, a raseljeno je blizu 5.000 ljudi.

Odžak je primio ugrožene ne samo iz općine Odžak, nego i iz Šamca, Orašja i Domaljevca, a smješteni su većinom u sportskoj dvorani, po restoranima, privatnim kućama…

Esma Ibrahimović,  medicinska sestra u Domu zdravlja u Odžaku, kaže da se danas stanje malo smirilo, da se nivo vode povlači, ali da je u samom Domu zdravlja i dalje vanredna situacija.

“Radimo danonoćno, ne samo zaposleno osoblje, nego i volonteri iz srednjih škola, kojih je nekoliiko stotina. Jedan odjel bolnice smo proširili i tu primamo zdravstveno ugrožene. Ono što je važno jeste to da nije bilo ljudskih žrtava, mada smo, skoro do jučer, do pacijenata dolazili samo čamcima”, kaže Ibrahimović.

Almir Terzić, ljekar opće prakse, kaže da je Dom zdravlja Odžak primio 40 hemodijaliznih pacijenata iz Šamca.

“Znam da u Šamcu ima 70 hemodijaliznih pacijenata, mi smo primili  40, i ne znam šta se dešava s ostalih 30. Uglavnom, svi koje smo mi primili su zbrinuti. Istina, bilo je pacijenata koji i po četiri dana nisu imali potrebnu terapiju, ali sada su oni u dobrom stanju. Također smo primili osam pacijenata iz Orašja i oni su se vratili svojim kućama čim je put otvoren”, rekao je Terzić.

Negova kolegica Aida Terzić ističe da je u poplavama stradalo mnogo životinja i stoke i da Odžaku sada predstoji treća bitka – ona sa zarazom.

“Sada očekujemo val zaraze, jer je puno lešina životinja, zato apeliram na sve nadležne organe da nam pošalju potrebnu mehanizaciju i sredstva za dezinfekciju. Osim toga, u Odžaku nema vode za piće. Imamo samo tehnološku vodu i treba pod hitno nešto uraditi da se voda očisti”, kaže doktorica Terzić.

Volonterski rad umjesto maturske večeri

Ljekarima pomaže i skoro čitav IVb razred Srednje medicinske škole “Pere Zečevića”.

Ivan Đojić je jedan od njih. Kaže da se razred spremao za proslavu maturske večeri kada je došlo do poplava.

“Otkazali smo maturu i organizirali se za pomoć narodu. Radimo u tri smjene i pomažemo pacijentima, ljekarima, sestrama… Radimo sve što se od nas traži: od dijeljenja terapije, preko hranjenja, pa do kupanja pacijenata. Tu su s nama i učenici iz prvih, drugih i trećih razreda”, kaže Ivan i napominje kako mu je ovo istinski maturski rad i lekcija koju nikad neće zaboraviti.

“Pamtit ću do kraja života sve ove ljude, koji nam se non-stop zahvaljuju, i to što smo se u ovoj nesreći svi ujedinili”, rekao je Ivan.

Općinski načelnik ističe da je načinjena stomilionska šteta i da će trebati najmanje deset godina se općina vrati na stanje od prije poplava.

“Kad budemo u prilici da zbrojimo kompletnu štetu, plašim se kolika će to cifra biti. Ne samo da su stradale kuće, objekti, ceste i mostovi, nego i veliko poljoprivredno zemljište i stočni fond. Nego, sada trebamo razmišljati kako da s najmanjim ljudskim žrtvama izađemo iz zaraze koja bukvalno vreba”, kaže načelnik Hadžidedić.

U Odžak je počela pomalo pristizati humanitarna pomoć, međutim, ono što im sada najviše treba jesu pumpe za ispumpavanje mulja i blata, agregati, lopate, sredstva za dezinfekciju, sredstva za pročišćavanje vode, rukavice, maske, čizme, zaštitne kabanice…

Izvor: Al Jazeera