Ofanziva iračke vojske na Tikrit

Iračke oružane snage u borbama protiv Islamske države Irak i Levant oslobodile su tri sela sjeveroistočno od Tikrita. Vojska pokušava osigurati autoput koji spaja Bagdad i naftom bogati grad Beiji. Na toj ruti leži i Tikrit, koji je jedan od strateških ciljeva iračke vojske.

U dva napada 22 žrtve

Najmanje 28 osoba poginulo je u dva napada koja su u srijedu izvršena automobilom bombom u šiitskim kvartovima u Bagdadu, saopćili su bezbjednosni izvori.
U Sadr Cityju, kvartu u sjevernom dijelu Bagdada, od eksplozije koja se dogodila u blizini zabavišta poginulo je najmanje 10 lica, a ranjeno je 29.
Prema izjavama očevidaca, jedan muškarac parkirao je automobil ispred apoteke, izašao je i rekao da nije pronašao lijekove koje traži i pješke otišao u drugu apoteku, prenio je AFP.
Druga eksplozija se dogodila u blizini benzinske pumpe u centralnom dijelu kvarta Karada.
Najmanje 18 lica je poginulo, a 37 je ranjeno, navodi policija.

Borba protiv oružane grupe ISIL iziskuje mnogo strpljenja. Mete su katkad neobične. Ovo je, zapravo, privremena barikada, koja je sva minirana. Potrebno je mnogo mitraljeske vatre da se očisti od mina.

Posljednja ofanziva iračke vojske usmjerena je na osiguravanje autoputa između Tikrita i Bagdada. Na tom putu, u uličnim borbama, iz nekoliko sela iračka vojska istjerala je borce ISIL-a, koji su se povukli na položaje bliže Tikritu.

“Odbacili smo ISIL na pet kilometara od sela koja su pod našom kontrolom. Ipak, i dalje su tu, ali ne mogu nam prići. Uvjeravamo stanovnike ovih gradova i sela da su na sigurnom”, izjavio je Sameer Nasser, kapetan tenkovske divizije iračke vojske.

Zauzimanje Tikrita neće biti lagan zdatak. Jezgru ISIL-a čine pripadnici sunitskih pobunjeničkih snaga koji odlično poznaju ovu regiju. U jednom od glavnih gradova na ovom putu – Samari, iračkoj vojsci pridružile su se i šiitske milicije, koje su držale pozicije na sjeveru ovog za njih svetog grada.

Šiitsko svetište u Samari

Kad je glavno šiitsko svetište u Samari napadnuto 2006. godine, to je pokrenulo dugogodišnje sektaško nasilje.

“Podržavamo iračku vojsku i policiju. Oni su odgovorni za sigurnost u ovom području koje je oslobođeno od ISIL-a. Sad smo sigurni, posebno grad Samara i područje prema Tikritu. Naš glavni cilj je zaštititi svetište u Samari”, rekao je Hakim al-Zamili, komandir “Mirovnih brigada”.

“Iz glavnog grada Bagdada iračka vojska napreduje prema sjeveru i zauzima sela s obje strane autoputa kako bi odbacili napade ISIL-a. Nakon što zauzmu Tikrit, planiraju uspostaviti kontrolu duž ove zamišljene linije. Time bi presjekli ISIL-ovu komunikaciju i logistiku. ISIL kontrolira dijelove provincije Anbar te drugi najveći irački grad Mosul, ali ako iračka vojska zauzme ovaj autoput i okolna područja, to će im dati stratešku prevagu”, izvještva reporter Al Jazeere Imran Khan.

Ukoliko operacija uspije, to će biti odlučujući udar na ISIL-ove komunikacije i logistiku. A to je ključno, jer je ISIL znao s mnogo uspjeha iskoristiti stratešku važnost putnih komunikacija.

Izvor: Al Jazeera