Ofanziva iračke vojske u Bakubi

Turska je zatvorila zračni prostor za letove iz Iračkog Kurdistana i prema njemu (Al Jazeera)

Sukobi između iračke vojske i pripadnika grupe Islamska država na sjeveru Iraka i dalje traju, a najmanje 15 pobunjenika je ubijeno u akciji iračke vojske u gradu Bakuba, u pokrajini Diyala, prenosi Anadolija.

Šef policija u Diyali Jemil As-Shamri je kazao da su iračke snage uspješno izvele operacije protiv grupe Islamska država u mjestima Sed es-Sudur i el-Irwaiyye, na istoku Bakube, i da su pomenuta mjesta “očišćena od terorističkih elemenata”.

On je rekao da su u akciji iračkih snaga učestvovali iračka vojska, policija i specijalne jedinice za borbu protiv terorizma.

Podršku su im pružile i naoružane grupe lokalnih plemenskih zajednica.

“U akciji je ubijeno najmanje 15 terorista i uništena dva oklopna vozila s protuavinskim raketama. Iz tog područa je ka sjeveru pobjeglo oko 200 terorista. Traje akcija potrage za njima”, kazao je Shamri.

Zračni napad na Kirkuk

Irački zvaničnici su ranije saopćili da je 28 osoba poginulo, a 10 ranjeno u zračnim napadima iračke vojske na stambena naselja u iračkom gradu Kirkuku.

Iračka vojska izvela je niz zračnih napada na navodna uporišta grupe Islamska država u mjestima Hawija, Riyad i Zab, jugozapadno od centra Kirkuka.

U napadu u Hawiji poginulo je najmanje 14, a ranjeno 10 osoba.

Većina stradalih su bili civili.

Meta napada aviona iračke vojske bile su stambene zgrade i pijace, saopćili su izvori Al Jazeeri.

Mještanin Hawije Ahmet Meri kazao je da su u napadima pogođena i naselja i da su stradali najviše civili.

U zračnom napadu iračke vojske u mjestu Riyad poginulo je šest, a u mjestu Zab osam osoba.

Bombaški napad

U međuvremenu je najmanje 18 osoba poginulo, a 55 ranjeno u samoubilačkom napadu u kasarni iračkih snaga sigurnosti u pokrajini Salahaddin.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za taj napad.

Neimenovani sigurnosni izvor je saopćio da je napad izveo pripadnik grupe Islamska država u bazi koju zajedno koriste vojska i policija Iraka u mjestu Duloaiya, na istoku pokrajine, prenosi Anadolija.

Napadač je aktivirao autobombu, a potom je još jedan napadač aktivirao eksploziv na sebi.

Izvor nije saopćio jesu li napadači preživjeli napad.

Izvor: Al Jazeera i agencije