Ofanziva Kurda na ISIL u Raqqi

Prva faza vojnih operacija usmjerena je na područje sjeverno od grada (Al Jazeera)

Kurdske jedinice na sjeveru Sirije objavile su da su pokrenule veliku vojnu operaciju protiv grupe ISIL.

Vojni savez Demokratske snage Sirije, koji čine kurdske i manjim dijelom arapske vojne grupe, objavio je da je krajni cilj protjerivanje ISIL-a iz grada Raqqe.

Navode da je prva faza vojnih operacija usmjerena na područje sjeverno od grada.

U operaciji učestvuje više hiljada vojnika, a zračnu podršku pružaju im avioni međunarodne koalicije, predvođene SAD-om. Pozivaju i druge jedinice da im se pridruže u borbi protiv ISIL-a.

“Uz učešće svih jedinica Sirijskih demokratskih snaga (SDF), počinjemo operaciju za oslobađanje sjevernog dijela Raqqe”, citiran je kurdski komandant Rojda Felat na Twitter nalogu SDF-a, prenosi AFP.

Rusija spremna pružiti podršku

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov danas je na samitu u Uzbekistanu izjavio da je Moskva spremna da koordiniše napade na snage ISIL-a u Raqqi zajedno sa kurdsko-arapskim savezom i koalicijom na čelu sa SAD-om.

“Kažem sa punom odgovornošću da smo spremni na takvu koordinaciju”, neveo je Lavrov.

Prošlog mjeseca grupa ISIL je proglasila vanredno stanje u Raqqi i saopštila kako očekuje da bi taj grad u Siriji, koji slovi za prijestolnicu grupe, uskoro mogao da se nađe pod opsadom.

Medijski navodi ukazuju da ISIL raspoređuje ljudstvo oko Raqqe i pokušava napraviti zaklon u nekim oblastima i zaštiti potencijalne mete od zračnih udara i kopnenih napada.

Izvor: Al Jazeera i Agencije