Ofanziva na Mosul ušla u šesti mjesec

Saveznici pokušavaju preuzeti posljednje veliko urbano uporište ISIL-a u Iraku (Reuters)

Iračke snage ponovno su pokrenule ofenzivu na pripadnike oružane skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), koji drže položaje u starom dijelu Mosula, u samom središtu grada, potvrdili su vojni izvori.

Najmanje 400.000 civila opkoljeno je u tom dijelu Mosula dok traju borbe ISIL-a i iračkih snaga, potpomognutih međunarodnom koalicijom, predvođenom Washingtonom.

Saveznici pokušavaju ponovno preuzeti posljednje veliko urbano uporište ISIL-a u Iraku.

“Savezna policija i snage za brzo djelovanje Ministarstva unutarnjih poslova počele su napredovati na jugozapadnom raskršću u starom gradu”, rekao je zapovjednik savezne policije general Raed Shaker Jawdat.

Prema njegovim riječima, ulica Al-Farouq, smještena blizu džamije Al-Nuri, jedan je od glavnih ciljeva.

Žestok otpor ISIL-a

Iračke snage bore se na rubu starog grada u Mosulu već tjednima, ali su suočene sa žestokim otporom ISIL-a, za koji tvrde da upotrebljava civile kao ljudski štit.

Prije tri dana Iračani su privremeno zaustavili napredovanje zbog velikog broja civilnih žrtava.

Stanovnici koji su pobjegli iz opkoljenog područja kazali su da su u iračkim i koalicijskim zračnim napadima srušene mnoge zgrade i da ima puno civilnih žrtava.

Iračke su snage u ofenzivi na Mosul, koja je ušla u šesti mjesec, oslobodile većinu grada. Cijeli istočni dio grada i gotovo pola zapadnog pod iračkom je kontrolom.

No, napredovanje je posljednja dva tjedna usporeno jer su se borbe počele voditi u uskim ulicama staroga grada, gdje se nalazi džamija Al-Nuri.

Ta džamija ima simbolično značenje za ISIL jer je njihov lider Abu Bakr al-Baghdadi u njoj proglasio kalifat 2014. godine.

Izvor: Agencije