Ograničenja u izbornim kampanjama Saudijki

Stotine žena se kandidiraju na lokalnim izborima u Saudijskoj Arabiji, planiranim za 12. decembar. To su prvi izbori u kojima mogu učestvovati od kada im je kralj Abdulah dao pravo glasa i omogućio kandidiranje.
 
Fewzija al-Harbi jedna je od devet stotina žena koje su se kandidirale na predstojećim izborima. Ona i muški članovi njenog izbornog tima pokreću njenu službenu web-stranicu.
 
„Dugo smo čekale priliku da učestvujemo u donošenju političkih i socijalnih odluka u svojoj zemlji. Kada su ta vrata konačno otvorena, postala sam jedna od prvih koje su zaista dobile mogućnost da se uključe u donošenje odluka”, kazala je.
 
Godine 2011. tadašnji kralj Abdulah ženama je omogućio da učestvuju u saudijskoj politici, ali dozvoljeno im je da se kandidiraju samo za funkcije na nivou općina.
 
Dvije godine poslije je rekao da bi žene trebale činiti 20 posto Konsultativne skupštine koja savjetuje kralja.
 
Ali aktivisti tvrde da su promjene gotovo neznatne i da se žene i dalje suočavaju s brojnim ograničenjima.
 
Mnogima je zabranjeno da voze te im je potrebno odobrenje muškog srodnika za putovanja izvan zemlje, zaposlenje ili otvaranje bankovnog računa.
 
Ograničenja u susretu sa glasačima
 
Fewzija je morala mijenjati fokus svoje kampanje.
 
„Postoje ograničenja kad je riječ o susretima s glasačima. Zato sam odlučila posjećivati trgovačke centre i upoznati građane. Nakon toga sam se fokusirala na društvene mreže, na kojima svi mogu komunicirati, kako bih privukla što više glasača.”
 
Mnoge Saudijke smatraju da će im sada biti lakše da pokreću određena pitanja.
 
„Ranije je bilo teško komunicirati s muškarcima, ali kada žena bude na nekoj funkciji, moći ću joj se direktno obraćati”, kaže Aum Fahad, stanovnica Rijada. 
 
Ovo jeste značajan korak za žene u Saudijskoj Arabiji, ali kritičari ga smatraju tek početkom jednog dugog procesa. 
 
Izvor: Al Jazeera