OHR: Inzkova poruka nije poređenje RS-a i NDH-a

Visoki predstavnik rekao je kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina (Al Jazeera)

Nakon što su iz bh. entiteta Republika Srpska krenule reakcije zbog toga što je, kako tvrde, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko uporedio RS s nekadašnjom Nezavisnom državom Hrvatskom, iz Ureda visokog predstavnika u Sarajevu je potvrđeno da osnovna poruka nije trebala biti ovo poređenje.

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati, tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve”, piše u odgovoru OHR-a koji je dostavljen BHRT-u.

Visoki predstavnik, komentirajući neustavnu proslavu Dana RS-a 9. januara, rekao je kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina, ali i RS, koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. u Daytonu.

“Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april / travanj, dan kada je osnovana NDH. Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, poručio je tada Inzko.

Reakcije iz RS-a

Na Inzkovu izjavu reagirali su visoki dužnosnici RS-a, a među najglasnijim bio je predsjednik entiteta Milorad Dodik.

On je rekao da poređenjem Dana RS-a sa danom osnivanja NDH-a Inzko, koga je nazvao “poznatim klovnom međunarodne zajednice”, nije uvrijedio nikoga u RS-u, ali jest na kraju pokazao svoje pravo lice.

Dodik je kazao da je “period glumatanja diplomate završen – maske su pale”, a da je Inzko ovom izjavom podsjetio da pripada onima koji su u vrijeme NDH-a “podržavali tu zločinačku tvorevinu, u kojoj je nestalo više stotina hiljada Srba, i pokrenuo sumnju da on i danas gaji simpatije prema toj zločinačkoj tvorevini”.

Na Inzkovo poređenje reagirao je i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, koji je rekao da je šokiran zastrašujućom izjavom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te je Inzka pozvao da se hitno izvini građanima RS-a.

Nepoznavanje historijskih činjenica

Ocjenjujući da je Inzkovo poređenje “vrlo opasno i za svaku osudu”, Borenović je rekao da to čini visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji treba garantirati provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što znači štititi i RS i Bosnu i Hercegovinu.

Srpska demokratska stranka osudila je Inzkovu izjavu, smatrajući neprihvatljivim, uvredljivim i politički bezobraznim takvo istupanje osobe koja predstavlja međunarodnu zajednicu i koja je zadužena za očuvanje mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

Oni Inzka pitaju je li, iz neznanja i nepoznavanja historijskih činjenica, uporedio dan međunarodno-pravno priznatog subjekta, kao što je RS, sa danom osnivanja “zločinačke tvorevine kao što je NDH”.

Izvor: Agencije