OHR: Vlada RS-a mora sarađivati s Inzkom

Visoki predstavnik rekao je da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina (Al Jazeera)

Nakon što je iz Vlade bh. entiteta Republika Srpska saopćeno da prekidaju sve kontakte s Uredom visokog predstavnika, iz OHR-a je uslijedilo reagiranje da Vlada RS-a to ne može uraditi.

“Prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, strane sporazuma su obavezne u potpunosti sarađivati s visokim predstavnikom i njegovim osobljem. To je obaveza koju su strane preuzele i koja se mora poštovati”, saopćeno je iz OHR-a.

Vlada RS-a odlučila je prekinuti veze s OHR-om sve dok se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko ne izvini zbog izjave u kojoj je “uporedio RS i Nezavisnu Državu Hrvatsku”.

Prethodno su zahtjev za prekid komunikacija Vladi RS-a uputile brojna udruženja iz tog bh. entiteta.

‘Osnovna poruka’

OHR je kasnije ustvrdio da osnovna Inzkova poruka nije trebala biti ovo poređenje.

“Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati, tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je tri puta donio odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve”, navodi se u odgovoru OHR-a.

Komentirajući neustavnu proslavu Dana RS-a 9. januara, visoki predstavnik rekao je kako za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina, ali i RS, koja je dobila legitimitet 21. novembra 1995. u Daytonu.

“Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april / travanj, dan kada je osnovana NDH. Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, poručio je tada Inzko.

Izvor: Agencije