OI 2020: Madrid, Tokio i Istanbul kandidati

Gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas pridružio se timu ovog grada na predaji kandidature u Lozani (AP)

Tačno osam mjeseci prije glasanja, utrka za domaćinstvo Ljetnih Olimpijskih igara 2020. godine ušla je u ključnu fazu u ponedjeljak kada su tri grada-kandidata predali svoje planove i kandidature Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK).

Čelnici turskog Istanbula, španskog Madrida i japanskog Tokija predali su potrebnu dokumentaciju u sjedištu IOC-a u švicarskoj Lozani, te tako označili početak finalnih mjeseci međunarodne kampanje tri grada koji se ponovo takmiče nakon ranijih poraza.

U vrijeme stalne globalne ekonomske nesigurnosti, Madrid konkurira po treći, uzastopni put, Tokio po drugi put zaredom, a Istanbul po peti put ukupno.

Takozvane „Knjige kandidature“ sadrže nekoliko stotina stranica na kojima su objašnjeni planovi gradskih lidera o razvijanju i pripremi borilišta, budžetu, finansijskim garancijama, sigurnosti, smještaju, transportu i drugim ključnim aspektima projekata „teških“ nekoliko milijardi američkih dolara.

Dokumenti bi trebali biti objavljeni javnosti u utorak.

Raniji neuspjesi

Komisija MOK-a za procjenu kandidatura, na čijem je čelu Britanac Craig Reedie, posjetit će tri grada u martu i pripremiti izvještaj za članice Komiteta prije sastanka sa kandidatima u Lozani u julu. Kompletni MOK će 7. septembra glasati za grad-domaćina tajnim izjašnjavanjem u Buenos Airesu.

U početku je za Igre 2020. godine konkuriralo šest gradova, ali je Rim otpao kada je italijanska Vlada odbila dati finansijske garancije, dok je MOK prošle godine, u sužavanju izbora, odbacio prijedloge iz katarske Dohe i azerbejdžanskog Bakua.

Gradonačelnica Madrida Ana Botella i gradonačelnik Istanbula Kadir Topbas pridružili su se timovima ovih gradova u ponedjeljak na ceremoniji predaje kandidature. U tokijskom timu je bila nogometna zvijezda Homare Sawa, najbolja igračica svijeta 2011. godine u izboru Svjetske nogometne federacije FIFA.

Turska metropola je ranije predavala kandidature za OI 2000., 2004., 2008. i 2012. godine, španska prijestolnica je bila treća u izboru za domaćina prošle godine, a druga za 2016. godinu, dok je glavni grad Japana, inače domaćin OI 1964., bio treći u utrci za domaćinstvo OI 2016. godine.

Emocionalna strana

Tokio je dobio najveće pohvale prošle godine u tehničkom izvještaju MOK-a u kojem se navodi kako japanska kandidatura predstavlja „veoma jaku aplikaciju“. Madrid ima „jaku aplikaciju“, dok Istanbul „nudi dobar potencijal“, navodi se u izvještaju.

„Na osnovu lekcija iz naših kandidatura za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2016. godine, zadržali smo najbolji dio plana dok smo dodali nove aspekte našoj kandidaturi“, kazao je predsjednik Olimpijskog komiteta Japana Tsunekazu Takeda u ponedjeljak.

Dok se japanski grad smatra sigurnim izborom, Istanbul „vuče“ na emocionalnu stranu jer je nova destinacija za Igre, što je ključni faktor u ranijem odlučivanju za domaćinstva Igara.

Članice MOK-a su ranije odlučile kako će ZOI 2014. biti održane u ruskom Sočiju, LJOI 2016. u brazilskom Rio de Janeiru, a dvije godine kasnije će ZOI biti u južnokorejskom Pyeongchangu.

„Ovo je nova kandidatura za novu Tursku. Ove godine nismo na istoj poziciji kao u četiri ranija pokušaja. Ovo je posljednji korak u našem putovanju od pet pokušaja u skoro dvije decenije“, kazao je lider istanbulskog tima Hasan Arat za agenciju AP.

Izvor: Agencije