OI 2024: Los Angeles, Pariz i Budimpešta kandidati

Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a budžet od 3,5 milijardi dolara mogao bi narasti (Reuters)

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) potvrdio je u petak američki Los Angeles, francuski Pariz i mađarsku Budimpeštu kao kandidate za domaćinstvo Ljetnih olimpijskih igara 2024. godine, prenose agencije.

Sva tri grada su u petak u švicarskoj Lozani predstavila i posljednji dio potrebne dokumentacije, projekte infrastrukture i budžet, a domaćin će biti poznat na kongresu MOK-a 13. septembra u Limi.

„Današnji dan je jedan od najvažnijih za kandidate i za MOK. Nama sada predstoji ocjenjivački dio posla, pa ćemo u aprilu i maju obići sva tri grada te se lično uvjeriti u sposobnost domaćina“, kazao je predsjednik Ocjenjivačke komisije MOK-a Frank Fredericks.

Administracija kao mana

Los Angeles je bio domaćin Igara 1932. i 1984. godine, predstavljeni budžet projekta Igara 2024. je 5,3 milijarde dolara, a Amerikanci smatraju kako nije potrebno izgraditi nijedan trajni sportski objekt pošto već postoje četiri velika sportska parka unutar grada.

Od sportskih objekata već postoje čuveni LA Memorial Coliseum, Santa Monica Beach, dvorana Staples Center, The Forum i LA Convention Center.

Uz mala ulaganja u infrastrukturu, LA ima prednost i tradicije održavanja velikih sportskih priredbi, postojećih univerzitetskih kampusa koji bi se lako pretvorili u Olimpijsko selo, a ni novca ne nedostaje.

Kao najveća mana kandidature kalifornijskog velegrada se spominje potencijalna opasnost od politike vladajuće administracije koja bi mogla biti nepopularna među članovima MOK-a.

Dunav za saobraćaj

Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a budžet od 3,5 milijardi dolara mogao bi narasti jer glavni grad Mađarske mora, za razliku od ostalih kandidata, izgraditi mnogo sportskih objekata, uključujući i Olimpijski stadion.

Nudi dva glavna sportska parka oko novoga Olimpijskog stadiona i stadiona Ferenc Puskas, te jezero Balaton na kojemu bi se održavalo natjecanje u vodenim sportovima.

Ovaj grad se diči svojim konceptom grada po mjeri stanovnika i sportista koji ne bi morali dugo putovati, a namjeravaju čak koristiti i rijeku Dunav za prijevoz sportaša i gledalaca.

Ipak, mnogi Mađari se protive organizaciji OI-a, a vjerovatno će se morati raspisati i referendum.

Pariski budžet

Pariz je domaćin Igara bio davnih 1900. i 1924. godine, budžet je Igara čak 6,2 milijarde dolara, što je najviše od svih kandidata.

Glavni grad Francuske ima čak 95 posto postojećih sportskih objekata, tu je čuveni Stade de France koji bi bio olimpijski stadion, te teniski Roland Garros, a morao bi se izgraditi tek centar za vodene sportove.

Pariz se do sada čak tri puta neuspješno kandidirao za domaćinstvo (1992, 2008, 2012) i Francuzi smatraju kako je sada došao red na njih.

Kao najveći nedostatak kandidature spominje se veliki rizik od terorističkih napada.

Izvor: Agencije