OI: Bogdanović osvojila srebro u tekvandou

Atletika: Bronza za Španović

Atletičkarka iz Srbije Ivana Španović osvojila je bronzanu medalju na OI u Igrama sa skokom od 7,08 metara. Ovo joj je treća bronza sa velikih takmičenja nakon trećih mjesta sa posljednja dva svjetska prvenstva.

Zlato je pripalo svjetskoj prvakinji, Amerikanki Tianni Bartoletti koja je u finalu skočila svoj novi lični rekord od 7.17 metara. Srebro je sa samo dva centimetra slabijim skokom (7,15m) osvojila braniteljica naslova iz Londona i trostruka svjetska prvakinja, još jedna Amerikanka Brittney Reese.

Jamajčanka Elaine Thompson izrasla je u novu sprintersku zvijezdu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, ova 24-godišnjakinja je naslovu na 100 metara osvojenom u subotu pridodala i onaj na dvostruko dužoj dionici u srijedu. 

Thompson je do svog drugog zlata u Riju stigla s vremenom od 21.78 sekundi nadmašivši u finalu za 10 stotinki aktuelnu svjetsku prvakinju Holanđanku Dafne Schippers koja je osvojila srebro, dok je do bronze stigla srebrna iz utrke na 100 metara, Amerikanka Tori Bowie s velikim zaostatkom za vodećim, odnosno sa vremenom 22.15.

Finale utrke na 100 metara s preponama prošlo je u potpunoj dominaciji Amerikanki koje su osvojile sve tri medalje. Do zlata je sa 12.48 sekundi stigla svjetska prvakinja iz Moskve 2013. Brianna Rollins, srebro je sa 12.59 osvojila Nia Ali, a broncu sa 12.61 Kristi Castlin.

Europska prvakinja u tekvandou Tijana Bogdanović osvojila je srebrnu medalju za Srbiju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

U finalu kategorije do 49 kilograma, savladala ju je južnokorejka Kin Sohui, svjetska prvakinja, sa 7:6, dok su bronzana odličja osvojile Azerbajdžanka Patimat Abakarova i Tajlanđanka Panipak Wongpattanakit.

Dva Bogdanovića

Košarkaši Srbije, u četvrtfinalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, savladali su selekciju Hrvatske sa 86:83 (20:19, 13:19, 34:14, 20:31) u veoma dramatičnoj utakmici.

Hrvati su u posljednjih 10 minuta uspjeli nadoknaditi zaostatak od 14 poena, ali u samoj završnici ipak nisu uspjeli doći do pobjede.

Srbiju je predvodio Bogdan Bogdanović sa 18 poena, dok je Bojan Bogdanović ponovo bio najbolji kod Hrvatske sa 28 poena.

Srbija će u polufinalu u petak igrati protiv Australije, dok će u drugom polufinalu igrati SAD – Španija. Bit će to repriza posljednja dva olimpijska finala.

Poraz rukometaša Hrvatske

Hrvatska muška rukometna reprezentacija nije se uspjela plasirati u polufinale olimpijskog turnira u Rio de Janeiru. Bolji od njih u četvrtfinalu bili su Poljaci sa 30:27 (18:14).

Poljska je tako uzvratila Hrvatskoj za poraz od prije malo više od pola godine kada je Hrvatska u Krakovu sa 14 razlike (37:23) savladala Poljsku u odlučujućoj utakmici za prolazak u polufinale Europskog prvenstva na njenom terenu.

Po sedam golova za Hrvatsku postigli su Luka Stepančić i Ivan Čupić, dok je kod Poljske briljirao Karol Bielecki sa 12 pogodaka.

U petak će u polufinalu Poljska igrati protiv Danske, dok će se u drugom polufinalu sastati Francuska i Njemačka.

Njemice najbolje na pijesku

Njemice Laura Ludwig i Kira Walkenhorst osvojile su naslov olimpijskih pobjednica u odbojci na pijesku u Rio de Janeiru.

One su u finalu uvjerljivo sa 2:0 (21:18, 21:14) savladale Brazilke Agathu i Barbaru.

Ludwig i Walkenhorst tako su postale prve Europljanke s naslovom olimpijskih pobjednica u odbojci na pijesku, a do njega su došle sa sedam pobjeda u isto toliko nastupa. Osim u finalu, pobijedile su domaći par i u polufinalu u kojemu su savladale Larissu i Talitu.

Bronzane medalje osvojile su Amerikanke Kerri Walsh Jennings i April Ross nadigravši Larissu i Talitu sa 2:1 (17:21, 21:17, 15:9). Za Walsh (38) ovo je četvrta olimpijska medalja, nakon tri uzastopna zlata koja je osvojila s Misty May-Treanor.

Dominacija japanskih hrvačica

Prvi dan takmičenja hrvačica na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru protekao je u potpunoj dominaciji Japanki koje su osvojile zlato u sve tri kategorije. U kategoriji do 48 kilograma najbolja je bila Eri Tosaka, do 58 kilograma slavila je Kaori Icho, a u kategoriji do 69 kilograma Sara Dosho.

Posebno treba izdvojiti Icho (32) koja je stigla do svog četvrtog zlata na OI, a u finalu je bila bolja sa 3:2 od Ruskinje Valerije Koblove Žolobove, dok su bronzane medalje osvojile Indijka Sakshi Malik i Tunižanka Marwa Amri.

Tosaka je do zlata u kategoriji do 48kg stigla 3:2 pobjedom u finalu protiv Azerbajdžanke Marije Stadnik, a bronze su osvojile Bugarka Elica Atanasova Jankova i Kineskinja Sun Yanan.

Vrlo je neizvjesno bilo u finalu kategorije do 69kg u kojemu je Dosho pobijedila osvajačicu zlata iz Londona u kategoriji do 72kg Nataliju Vorobjevu zbog većeg broja tehničkih poena jer je rezultat na kraju borbe bio 2:2. Broncz su osvojile Šveđanka Jenny Fransson i Kazahstanka Elmira Sizdikova.

Kazahstan bez premca u velteru

Indonežani Tontowi Ahmad i Liliyana Natsir osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u mješovitim parovima u badmintonu nakon što su u finalu savladali Malezijce Penga Soona Chana i Liu Ying Goh sa 21:14, 21:12.

Bronzano odličje osvojili su branitelji naslova iz Londona od prije četiri godine Kinezi Zhang nan i Zhao Yunlei koji su sa 21:11, 21:7 savladali sunarodnjake Xua Chena i Ma Jin.

Kazahstanac Danijar Jeleusinov osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u boksu u velter kategoriji do 69 kilograma. On je u finalu, jednoglasnom odlukom sudija, savladao Uzbekistanca Šahrama Gijasova.

Jeleusinov je tako nastavio dominaciju boksera iz Kazahstana u ovoj kategoriji. Prije 12 godina u Atini slavio je Bahtijar Artajev, prije osam godina u Pekingu Bahit Sarsekbajev, a prije četiri godine u Londonu Serik Sapijev.

Bronzane medalje osvojili su Francuz Souleymane Cissokho i Marokanac Mohammed Rabi.

Zlato nakon 40 godina

Francuska reprezentacija u konjičkom sportu osvojila je ekipno zlato u preskakanju prepona.

Prvo zlato Francuskoj nakon 40 godina u ovoj disciplini osigurali su Philippe Rozier, Kevin Staut, Roger-Yves Bost i Penelope Leprevost koji su ukupno imali samo tri kaznena boda. Srebro je s pet kaznenih bodova osvojila reprezentacija SAD u sastavu Kent Farrington, Lucy Davis, McLain Ward i Elizabeth Madden, dok su do bronze stigli jahači iz Njemačke Christian Ahlmann, Meredith Michaels-Beerbaum, Daniel Deusser i Ludger Beerbaum s osam kaznenih bodova.

Izvor: Al Jazeera i agencije