OI: Historijski uspjeh Phelpsa, pobjede Hrvatske

Najveći olimpijac svih vremena, Amerikanac Michael Phelps u Rio de Janeiru ostvario je novi pothvat, postavši prvi plivač u historiji koji je uspio pobijediti u istoj disciplini na četirima uzastopnim Olimpijskim igrama, dok su reprezentativci Hrvatske u košarci i rukometu došli do pobjeda, a Marin Čilić se oprostio od olimpijskog teniskog turnira.

Phelps je do novog olimpijskog rekorda došao na 200 metara mješovito.

Zlatima iz Atine 2004, Pekinga 2008. i Londona 2012. pridodao je i ono iz Rija 2016. uvjerljivim nastupom u finalu u kojem je slavio vremenom 1:54.66 minuta, što je za samo pola sekunde sporije od njegovog najboljeg vremena u toj disciplini, koje je plivao prije pet godina u Šangaju, prenosi Hina.

Za Phelpsa je ovo ukupno 26. olimpijska medalja, a 22. zlato. U Riju je stigao do četvrtog zlata, bio je najbolji i na 200 metara leptir, te je bio član američkih štafeta na 4x100m i 4x200m slobodno.

Srebro je osvojio Japanac Kosuke Hagino sa 1,95 sekundi iza Phelpsa, a bronzu Kinez Wang Shun sa 2,39 sekundi iza Amerikanca.

Odlični Murphy

Amerikanac Ryan Murphy pokazao se kao najbolji plivač leđnim stilom u Riju, zlato sa 100 metara pridodao je i ono na dvostruko dužoj dionici. U izjednačenoj utrci Murphy (1:53.62) je na kraju za 34 stotinke uspio pobijediti svjetskog prvaka Australca Mitcha Larkina (1:53.96) i za 35 stotinki Rusa Jevgenija Rilova (1:53.97) koji su osvojili srebro i bronzu.

Ma Long je naslovu svjetskog prvaka dodao i onaj olimpijskog pobjednika [Izvor: AP]

Zlato su za Rumuniju osvojile Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop i Ana Maria Popescu, dok su u srebrnoj kineskoj reprezentaciji bile Sun Yujie, Xu Anqi, Sun Yiwen, Hao Jialu, od kojih su Sun Yujie i Xu Anqi bile i u Londonu.

Bronzana odličja osvojile su Ruskinje Violeta Kolobova, Ljubov Šutova, Tatjana Logunova i Olga Kočneva koje su sa 37-31 bile uspješnije od Estonki.

Biciklisti Velike Britanije osvojili su treći uzastopni naslov olimpijskih pobjednika u timskom sprintu na pisti u Rio de Janeiru, savladavši u finalu Novi Zeland za samo 102 hiljadinke.

Britanci su u finalu morali odvesti novi olimpijski rekord kako bi pobijedili svjetske prvake.

Za Veliku Britaniju nastupili su Jason Kenny, Philip Hindes i Callum Skinner, dok su ima suparnici u finalu bili Edward Dawkins, Ethan Mitchell i Sam Webster.

Bronzane medalje osvojili su Francuzi Gregory Bauge, Michael D'Almeida i Francois Pervis koji su bili brži od Australaca Patricka Constablea, Matthewa Glaetzera i Nathana Harta za 155 hiljadinki.

Izvor: Al Jazeera i agencije