OI: Izložba o arapskim ženama u sportu

U Londonu je otvorena izložba koja ističe ulogu arapskih žena u sportu.

Predstavljeno je 50 žena, a izložba dolazi pred otvaranja Olimpijskih igara, na koje je prvi put svaka zemlja učesnica poslala sportistkinje.

Na izložbi su predstavljene početnice, ali i olimpijke, kako se bave svojim sportom.

Tu su sportistkinje poput somalske košarkaške prvakinje Mariam Hussein, koja je dobila stipendiju za Sjedinjene Američke Države, a sad živi u Kanadi, gdje radi kao monter na naftnim cjevovodima.

Njene saigračice za to vrijeme treniraju u sjedištu policije u Mogadišu, a dobile su i prijetnje smrću od Al-Shababa.

Inspiracija mladima

“Za njih je to izazov, jer uvijek postoji rizik da bi mogle biti ubijene zato što su žene – a bave se sportom“, kaže Hussein. „Vlada kaže da im je dozvoljeno da igraju, a samo jedna grupa prisiljava druge da slijede ono što oni vjeruju, mala grupa koja uzrokuje sve ovo nasilje. Te žene su hrabre, ne znam da li bih ja to učinila – to je nevjerovatno. Lijepo je to vidjeti.”

Jahačica Dalma Malhas iz Saudijske Arabije osvojila je bronzu na svojim prvim Olimpijskim igrama za mlade u Singapuru 2010.

“To je dalo nade – ne samo saudijskim – nego arapskim djevojakama uopće. Mi to možemo. Možemo postati vrhunske sportistkinje. Možemo dostići isti nivo kao i muškarci”, kaže ona.

Katarska plivačica Nada Mohammed Wafa se nada da će inspirirati svoje savremenike.

“Probila sam barijeru. Ja sam prva plivačica iz Katara, tako da je to velika čast. Nije bitno da li ću biti prva ili druga – ili zadnja – dokle god učestvujem i dam sve od sebe. To je samo po sebi veliko postignuće.

Organizatori se nadaju da će izložba pokrenuti debatu u zemljama u kojima je zbog religijske tradicije tjelesna vježba još uvijek ozbiljno ograničena ili čak zabranjena i kažnjiva.

Izvor: Al Jazeera