OI Rio: Rudishi zlato na 800 metara

Kenijski atletičar David Lekuta Rudisha pobijedio je u utrci na 800 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru odbranivši zlato osvojeno prije četiri godine u Londonu. Rudisha je pobijedio s rezultatom 1:42.15 ispred Alžirca Taoufika Makhloufija (1:42.61) i Amerikanca Claytona Murphyja (1:42.93).

Svjetski rekorder i svjetski prvak postao je prvi atletičar u posljednje 52 godine koji je odbranio olimpijski naslov u ovoj disciplini. Posljednjem je to uspjelo Novozelanđaninu Peteru Snellu koji je pobijedio 1960. godine u Rimu i četiri godine kasnije u Tokiju.

U dramatičnom takmičenju u skoku s motkom, mladi Brazilac Thiago Da Silva je izazvao euforiju na tribinama Olimpijskog stadiona. Skokom od 6,03 metara osvojio je zlato postavivši novi olimpijski rekord. Svjetski rekorder i zlatni iz Londona Francuz Renaud Lavillenie osvojio je srebro sa 5.98 metara, dok je broncu osvojio Amerikanac Sam Kendricks s preskočenih 5,85 m.

U jedinom ženskom finalu večeri, Shaunae Miller s Bahama je osvojila zlato na 400 metara ispred favoritkinje Amerikanke Allyson Felix. Miller je pobijedila s rezultatom 49,44 doslovno se bacivši u cilj. Felix je bila druga sa sedam stotinki sekunde slabijim rezultatom, dok je treća bila Jamajčanka Shericka Jackson (49.85).

Miller je ovom pobjedom uzvratila Felix za poraz u finalu svjetskog prvenstva u Pekingu prošle godine. 

Odličja u gimnastici

Grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, koji je aktuelni svjetski i europski prvak, osvojio je u ponedjeljak zlatnu medalju na krugovima na OI u Riju sa ocjenom 16.000. Olimpijski pobjednik iz Londona 2012. Brazilac Arthur Zanetti (15.766) morao se zadovoljiti srebrom, a Rus Denis Abljazin (15.700) osvojio je bronzu.

U preskoku zlato je osvojio Ri Se Gwang iz Sjeverne Koreje sa ocjenom 15.691. On je dvostruki svjetski prvak na ovoj spravi i također tek je drugi gimnastičar iz Sjeverne Koreje koji je osvojio olimpijsko zlato, nakon Pae Gil-sua na konju s hvataljkama 1992. u Barceloni.

Rus Denis Abljazin, koji je bio brončani na krugovima, u preskoku je uzeo srebro (15.516). I u Londonu 2012. bio je srebrni na ovoj spravi. Bronzu je osvojio Japanac Kenzo Shirai (15.449).

Svjetska viceprvakinja Holanđanka Sanne Wevers ostvarila je najveći uspjeh u karijeri osvojivši zlato na gredi sa ocjenom 15.466. Srebro je pripalo Amerikanki Laurie Hernandez (15.333), dok je njena sunarodnjakinja Simone Biles, najveća zvijezda gimnastičkih takmičenja u Riju, uzela bronzu. To joj je četvrta medalja u Riju, ima još tri zlata (višeboj, preskok i ekipno).

Tegovi, hrvanje, boks

Uzbekistanski dizač tegova Ruslan Nurudinov osvojio je zlatnu medalju na olimpijskim igrama u kategoriji do 105 kilograma. Nurudinov je pobijedio podigavši ukupno 431 kg – 194 u trzaju i 237 u izbačaju.

Srebro je osvojio Armenac Simon Martirosyan sa 417 kg (190 + 227), dok je bronza pripala Kazahstancu Aleksandru Zaičkovu sa 416 kg (193 + 223).

Ruski bokser Evgenij Tiščenko osvojio je zlatnu medalju u kategoriji do 91 kilogram pobijedivši u finalu Kazahstanca Vasilija Levita 3:0.

Bronzane medalje osvojili su Uzbekistanac Rustam Tulaganov i Kubanac Erislandy Savon.

Kubanski hrvač Mijain Lopez Nunez osvojio je treću uzastopnu zlatnu olimpijsku medalju. Nakon što je u Pekingu i Londonu slavio u kategoriji do 120 kg, u Rio de Janeiru je bio najbolji u kategoriji do 130 kg. U finalu je pobijedio Turčina Rizu Kayaalpa 3:0.

Bronzane medalje osvojili su Rus Sergej Semenov i Azerbajdžanac Sabah Shariati. Semenov je u borbi za broncu bio bolji od Estonca Heikija Nabija 3:0, dok je Shariati pobijedio Nijemca Eduarda Poppa 5:0.

U kategoriji do 85 kg pobijedio je ruski hrvač Davit Čakvetadze koji je u finalu pobijedio aktuelnog svjetskog i europskog prvaka Ukrajinca Zhana Belenjuka 3:1. Bronzane medalje su osvojili Nijemac Denis Kudla i Bjelorus Javid Hamzatov. Kudla je u dvoboju za bronzu pobijedio Mađara Viktora Loerincza 3:1, dok je Hamzatov bio bolji od Bugara Nikolaja Bajrjakova 3:1.

Vivianiju omnium

Italijanski biciklist Elia Viviani osvojio je zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u disciplini omnium.

Omnium je biciklistički višeboj u kojem se pobjednik dobija zbrajanjem rezultata nastupa u više različitih disciplina (brzinska vožnja, dohvatna vožnja, leteći krug…)

Viviani je pobijedio sa 207 bodova, drugi je bio Britanac Mark Cavendish sa 194 boda, dok je bronzu osvojio zlatni iz Londona Danac Lasse Norman Hansen sa 192 boda.

Izvor: Al Jazeera i agencije