OI: Slavlje iza ponoći u Crnoj Gori

Na Trgu Republike u Podgorici kasno navečer u ponedjeljak održan je svečani doček crnogorskih olimpijaca, među prvima rukometašica, koje su u Crnu Goru donijele srebro – prvu olimpijsku medalju od nezavisnosti.

Trideset i troje sportista dočekalo je nekoliko hiljada ljudi.

To što su crnogorski olimpijci u Podgoricu sletjeli kasno nakon ponoći nije spriječilo brojne fanove da ih, nakon aerodroma, burno pozdrave i na glavnom gradskom trgu.

Ovacije rukometašicama

“Najveći aplauz i ovacije dobile su rukometašice, crnogorske lavice, koje su državi donijele prvu olimpijsku medalju, kako je svi zovu, srebro zlatnog sjaja”, izvještava Milica Marinović za Al Jazeeru iz Podgorice.

Bojana Popović, kapiten rukometnog tima, kaže: ”Mislim da smo zaslužile ovakav doček, mislim da smo stvarno pokazale da imamo karakter i da smo u svaku utakmicu ulazile srcem, onako da idemo na pobjedu i da dođemo tog cilja.”

Rukometašica Katarina Bulatović smatra: ”Ovo je stvarno jedan san, ne mogu vam opisati osjećaj, svi ti ljudi su u tri ujutro tu zbog nas, ne mogu vam opisati koliko smo ponosni što su tu, mislim da ovo treba zaslužiti i da se rijetko kome dešava u životu.”

Na gradskom trgu već od 22 sata okupilo se nekoliko hiljada građana, koji su, uz svečani program, strpljivo čekali da pozdrave svoje omiljene sportiste.

Nada Batrićević, stanovnica Podgorice, smatra: ”Zlato su nam ukrali, ali nema veze, srebro sija kao zlato, sve za Crnu Goru, svaka im čast stvarno, svim srcem smo navijali za njih, plakali preksinoć, odlično, sve je super.”

Njen sugrađanin Miomir Korać komentira: ”Fenomenalan uspjeh, najmanja nacija sa dva polufinala i sa jednom medaljom, to je nenormalan uspjeh za malu Crnu Goru.”

Ono za čim je svakako ostao veliki žal je nauspjeh vaterpolista da dođu do medalje – u borbi sa Srbijom ostali su bez bronze.

Nikola Janović, kapiten vaterpolo tima, objašnjava: ”Htjeli smo tu medalju, znamo da je 4. mjesto veliki uspjeh za Crnu Goru, za nas lično i nije, s obzirom da smo dva puta zaredom na OI uzeli 4. mjesto, i svakako da to smo teško prihvatili.”

‘Država ponosna’

Sportiste je dočekao i predsjednik države Filip Vujanović, koji je kazao da je država ponosna na svoje olimpijce, kako u kolektivnim, tako i individualnim sportovima.

”Mislim da je naš nastup u cjelini veliki uspjeh, da se pokazalo da u individualnim sportovima imamo ekstra sportiste. Očekujem da će u Brazilu individualni sport biti udvostručen i da ćemo imati šansu da osvojimo individualnu medalju.”

Doček na  Tgu Republike okončan je oko tri sata ujutro velikim vatrometom.

Na takmičenju u Londonu učestvovalo je 33 sportista, osim vaterpolista i rukometašica, jedriličar Milivoje Dukić, džudista Srđan Mrvaljević, bokser Boško Drašković, bacač diska Danijel Furtula, atletičarka Slađana Perunović i strijelac Nikola Šaranović.

Izvor: Al Jazeera