OIC: Jerusalem ne može biti glavni grad Izraela

Međunarodna zajednica nije priznala izraelsku aneksiju Istočnog Jerusalema (EPA)

Organizacija muslimanskih zemalja upozorila je da moguće priznanje predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa da je Jerusalem glavni grad Izraela predstavlja “ogoljenu agresiju protiv arapskog i muslimanskog svijeta”.

Vladajuća palestinska partija Fatah pozvala je u međuvremenu na masovne proteste protiv takvog poteza Washingtona, prenosi Beta.

Organizacija islamske saradnje (OIC) izdala je saopćenje u kojem je osudila očekivanu objavu predsjednika Trumpa i navela da će 57 zemalja članica prekinuti veze sa svakom državom koja preseli svoju ambasadu u Jerusalem ili prizna izraelsku aneksiju Istočnog Jerusalema.

Osvajanje Jerusalema

Izrael je osvojio Istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikad nije priznala.

Palestinci polažu pravo na Istočni Jerusalem, u kojem se nalaze sveta mjesta, i planiraju ga proglasiti glavnim gradom nezavisne Palestine.

U zapadnom dijelu tog grada smješteni su izraelski parlament, Vrhovni sud i većina ministarstava.

Status tog grada jedan je od najeksplozivnijih nesporazuma dva naroda.

Priznanje SAD-a nosi u sebi rizik podgrijavanja napetosti širom Bliskog istoka u vrijeme kada Trumpova administracija nastoji predstaviti mirovni plan za rješenje višedecenijskog sukoba.

Američko priznanje

Američki zvaničnici rekli su da bi Trump mogao priznati Jerusalem kao glavni grad Izraela ove sedmice.  

On je tokom izborne kampanje obećao da će premjestiti Ambasadu SAD-a u Jerusalem, a spomenuto priznanje moglo bi otkloniti neraspoloženje zbog toga što ponovno odgađa da ga ispuni.

Svaki američki predsjednik od Billa Clintona odgađao je preseljenje Ambasade, tvrdeći da se status tog grada mora riješiti za pregovaračkim stolom.

I Trump je jednom odgodio preseljenje u junu, a rok za novu odluku prošao je u petak.

Stranka Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa pozvala je na masovne proteste za “suočavanje s tom agresijom ne samo protiv Palestinaca već protiv muslimana i kršćana širom svijeta”, kako je navedeno.

Abbas je u nedjelju upozorio da je priznanje Jerusalema prijetnja za budućnost pregovora o miru i neprihvatljivo za Palestince, Arape i međunarodnu zajednicu.

Izvor: Agencije