OIC Vijeću sigurnosti UN-a: Spasite Rohingye

Do sada je u sukobima ubijeno najmanje 180 osoba, a oko 110.000 ih je bilo primorano napustiti domove (EPA)

Organizacija za islamsku suradnju (OIC) u subotu je u Džibutiju pozvala stalne države članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) da spase od genocida manjinsku muslimansku etničku skupinu Rohingya u Mijanmaru, koja se smatra najprogonjenijom u svijetu.

U Mijanmaru od juna traju etnički sukobi između većinskih budista (oko 56 miliona stanovnika) i manjinskih muslimana iz etničke grupe Rohingya.

Do sada je u sukobima ubijeno najmanje 180 osoba, a oko 110.000 ih je bilo primorano napustiti domove.

U povodu historijske posjete Rangoonu američkog predsjednika Baracka Obame, koji tamo stiže u ponedjeljak, ministar vanjskih poslova Džibutija i predsjednik OIC-a Mahmuod Ali Youssouf izjavio je kako se od SAD-a očekuje da vladi Mijanmara pošalju snažnu poruku da zaštiti manjinu Rohingya.

Zvanični Rangoon je polovinom oktobra odbio otvoriti predstavništvo OCI-a u Mijanmaru.

“Tamo se događa genocid”, rekao je Ali Youssouf na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova zemalja članica OCI-a u Džibutiju.

“Smatramo da bi SAD i ostale stalne države članice Vijeća sigurnosti UN.a trebale vrlo brzo djelovati kako bi se spasila manjina Rohingya”, kazao je.

Izvor: Agencije