Okeanski eolski parkovi cijeli bi svijet mogli opskrbljivati energijom

Eolski parkovi na okeanima mogli bi 'hvatati' energiju iz atmosfere (EPA)

Eolski parkovi nasred mora mogli bi proizvoditi više obnovljive energije od onih postavljenih na kopnu, a vrlo vjerovatno bi proizvodili sasvim dovoljnu količinu za opskrbu cijelog svijeta energijom, rezultati su studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu Proceeding of the Nationial Academy of Sciences. 

Eolski parkovi su velika postrojenja za dobivanje struje iz energije vjetra.

Naučnici Carnegie instituta otkrili su da snažniji vjetar koji puše na otvorenom moru može proizvesti pet puta više energije od vjetroturbina postavljenih na kopnu.

‘Hvatanje’ energije iz atmosfere

Premda trenutno na otvorenom moru ne postoji nijedan eolski park, rezultati studije upućuju na to da bi se isplatilo izučavanje ove tehnologije, čak i kad bi se radilo o različitoj produktivnosti takvih parkova, ovisno o izmjeni godišnjih doba.

“U zimskom bi periodu eolski parkovi na sjeveru Atlantskog okeana mogli proizvoditi dovoljnu količinu energije za potrebe svih stanovnika našeg planeta”, piše u članku objavljenom u PNAS-u.

“Tokom ljeta takvi bi parkovi proizvodili samo onoliko električne energije da se pokriju potrebe evropskih zemalja ili Sjedinjenih Američkih Država”, piše u članku.

Studija se temelji na informatičkim modelima kojima se produktivnost velikih eolskih parkova u Kanzasu uspoređuje s imaginarnim eolskim parkovima koji bi bili postavljeni nasred okeana.

U nekim područjima, posebno na sjevernom Atlantiku, eolski parkovi mogli biti puno produktivniji od onih na kopnu, jer bi otpor zakrivljenih lopatica vjetroturbina vjetru bio veći nego kod onih na kopnu.

Osim toga bi eolski parkovi na okeanima mogli “hvatati” energiju iz atmosfere.

Primjer Španije i Belgije

“Divovski okeanski eolski parkovi mogli bi velikim dijelom koristiti vjetar iz atmosfere, za razliku od onih na zemlji, koji su ograničeni vjetrom koji puše u nižim dijelovima”, rekla je koautorica istraživanja Anna Possner.

Podsjetila je da se u kalifornijskom Palm Springsu na jednoj poljani okreću krila 3.700 vjetroturbina koje proizvode električnu energiju za obližnji Las Vegas.

One rade na pustinjski vjetar, a grad se nalazi usred pustinje Nevade.

Ne treba zaboraviti ni da Belgija i Španija 30 posto ukupne proizvodnje električne energije dobivaju iz energije vetra.

Izvor: Agencije