Oklopna vozila štite znamenitosti u Rimu

Turističke zone štite oklopna vozila da bi se smanjio potencijalni rizik od napada (EPA)

Stepen sigurnosti pojačan je u blizini turističkih lokacija i gradskih znamenitosti u italijanskim gradovima, javilo je u petak italijansko Ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon jučerašnjih napada u Španiji u kojima je ubijeno najmanje 13 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Marco Minniti “zatražio je da se stepen opreza održi na visokom nivou, da se ojačaju mjere sigurnosti kada su u pitanju napučena područja i mjesta blizu kulturnih spomenika”, stoji u saopćenju.

Minniti je sazvao sastanak s pripadnicima tajne službe i policije s obzirom na to da je Italija jedina veća evropska zemlja koja je dosad bila pošteđena napada.

Pristup turista rimskim gradskim znamenitostima poput Bazilike svetog Petra, Koloseuma i trgovačke ulice del Corso već štite oklopna vozila da bi se smanjio potencijalni rizik od napada.

Nema neposredne prijetnje

Minniti je izjavio da zasad nema naznaka neposredne prijetnje od terorizma u Italiji te je odobrio Vladin prijedlog kojim se dopušta deportacija iz Italije osoba za koje se sumnja da su potencijalni članovi naoružanih grupa.

Od kada je prijedlog usvojen u januaru 2015. iz Italije je u zemlje dolaska vraćeno 199 sumnjivih osoba, podsjetio je ministar.

U međuvremenu je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerard Collomb na Twitteru napisao da Francuska u saradnji sa španskom policijom jača kontrole na granicama između dvije zemlje.

Izvor: Agencije