Oko Jupitera pronađeno još deset novih mjeseca

Jupiter je okružen sa 79 mjeseca, od kojih je Galileo Galilej otkrio četiri najveća 1610. godine (EPA)

Astronomi i dalje otkrivaju mjesece oko Jupitera, a u najnovijem otkriću uočili su ih 10, čime je ukupan broj prirodnih satelita u orbiti ove planete povećan na 79.

“Nismo odmah shvatili o čemu se radi. Bila je potrebna čitava godina da bismo utvrdili kakvi su to objekti”, kaže Scott Sheppard iz Carnegieovog instituta za nauku u Washingtonu, koji je predvodio astronomski tim, prenosi AP.

Jupiterovi mjeseci nisu ranije primjećeni jer su mali, a astronomi nisu znali da li su to zaista mjeseci, ili, pak, asterodi koji prolaze pored ove džinovske gasovite planete.

U utorak je potvrđeno da je, kako se ispostavilo, svih 10 tijela zaista mjeseci.

Astronom Gareth Williams iz Centra za male planete Međunarodne astronomske unije smatra da Jupiter možda ima čak još mjeseca oko sebe, ali su oni mali pa se ne vide.

Jupiter djeluje kao vakuum

“Samo ih nismo dovoljno osmatrali”, kaže Williams, koji je pomogao u potvrđivanju orbita mjeseca.

Naučnici su mišljenja da Jupiter djeluje kao vakuum, usisavajući sve što se oko njega nađe, a mjeseci su, zapravo – ostaci.

Za najnovije otkriće i njegovu potvrdu korišteni su teleskopi u Čileu, na Havajima i u Arizoni.

Okružen sa 79 mjeseca, od kojih je Galileo Galilej otkrio četiri najveća 1610. godine, Jupiter je planeta s najviše takvih tijela oko sebe u našem solarnom sistemu, a slijede Saturn sa 61, Uran sa 27 i Neptun sa 14 mjeseci.

Mars ima dva mjeseca, Zemlja jedan, dok Merkur i Venera nemaju nijedan.

Izvor: Agencije