Okončan štrajk glađu Palestinaca u izraelskim zatvorima

Štrajk je pokrenuo Marwan Barghouti, najistaknutiji Palestinac u izraelskim zatvorima (AP)

Masovni štrajk glađu palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, koji su protestom tražili bolje uvjete, prekinut je nakon postignutog dogovora s Izraelom.

Blizu 1.500 zatvorenika je stupilo u ovaj štrajk 17. aprila, što je jedan od najmasovnijih protesta palestinskih zatvorenika.

Ovaj 40-dnevni štrajk glađu pojačao je tenzije s Izraelom nakon što se protest proširio na teritoriju okupirane Zapadne obale i duž granice Izraela i Gaze, gdje su se Palestinci solidarizirali sa zatvorenicima.

Više od 800 zatvorenika, koji su do danas izdržali sa štrajkom, prekinuli su protest nakon razgovora s predstavnicima Međunarodnog komiteta Crvenog križa i palestinskim vlastima, koji su postigli dogovor s izraelskim vlastima.

Nekoliko uvjeta

Izrael je odobrio zatvorenicima da imaju dvije posjete mjesečno.

U srijedu je visoki komesar Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra'ad al-Hussein pozvao Izrael da poboljša uvjete za pritvorene Palestince.

Štrajk je pokrenuo Marwan Barghouti, najistaknutiji Palestinac u izraelskim zatvorima, a štrajkači su protestirali protiv pritvaranja u samice i izraelske prakse pritvaranja bez suđenja, koja je pogodila na hiljade zatvorenika od 1980-ih.

Zatvorenici su tražili duže i češće porodične posjete, bolju zdravstvenu zaštitu…

Izvor: Al Jazeera i agencije