Okončana okupacija u Oregonu, svi se predali

Okupacija parka Malheur trajala je 41 dan i provodio ju je oružani pokret koji se protivi federalnoj vladi (AP)

Posljednji aktivisti koji su se utvrdili u nacionalnom rezervatu u Oregonu predali su se vlastima, čime je završila okupacija koja je trajala 41 dan i koju je provodio oružani pokret koji se protivi federalnoj vladi.

Tijekom njihove okupacije jedan aktivist izgubio je život.

Savezna policija FBI je objavila da je bez incidenta uhitila četvoricu posljednjih aktivista u nacionalnom parku Malheur.

Jeff Banta iz Nevade, Sandy i Sean Anderson su došli iz Idaha i oni su se predali, potvrdio je FBI. David Fry iz Ohia je ostao posljednji i prijetio je samoubojstvom uzvikujući: “Sloboda ili smrt.” Kasnije se i on predao.

“Nitko nije ozlijeđen, a nije bilo ni pucnjave”, potvrđeno je iz policije.

Tražili povrat zemlje

Oni su se 2. siječnja utvrdili u sjedištu parka Malheur u znak potpore dvojici rančera kojima su određene zatvorske kazne zbog podmetanja požara. Na početku ih je bilo 30-ak, ali se s vremenom njihov broj smanjio.

Pobunjenici su također zahtijevali “povrat federalne zemlje narodu”, a riječ je o milijunima hektara, i upozoravali na sve teže uvjete koje vlada određuje stočarima.

Isticali su kako ne žele nasilan sukob, ali se nisu odazvali na poziv lokalnog šerifa da napuste objekt.

Skupinu su predvodila braća Bundy, čiji je otac 2014. godine već bio u sličnoj opsadi zbog raspolaganja državnom zemljom. 

Od početka stanje u rezervatu je pratio FBI, a cijeli je slučaj na noge dignuo i desničarske aktiviste, koji su se protivili uplitanju vlade.

Izvor: Al Jazeera i agencije