Oglasi

Okončane borbe u zgradi kabulske policije

Nakon eksplozije autobombe na ulazu u zgradu prometne policije uslijedila smrtonosna osmosatna razmjena vatre.
Talibani su za Al Jazeeru rekli da su meta napada bili uredi granične policije, koji se nalaze pored objekta prometne policijeReuters

U talibanskom samoubilačkom napadu na zgradu prometne policije u zapadnom Kabulu su poginuli najmanje tri prometna policajca i osam napadača.

Napad je uslijedio nakon eksplozije autobombe.

Zbog straha da su noćni čuvari i operateri saobraćaja ostali u zgradi, Afganistanske sigurnosne snage (ANSF) navode da su sa posebnom pažnjom pazile da zadrže talibanske borce u četverospratnoj zgradi u kojoj se nalazi sjedište kabulske prometne policije.

"Dvojica bombaša su ubijena na ulazu", kazao je načelnik krimpolicije Mohammad Zahir.

Svjedoci su početnu eksploziju automobila bombe na kapiji zgrade opisali kao "veoma, veoma veliku – bila je ogromna".

Nakon početne eksplozije je uslijedila serija eksplozija i pucnjava koja je trajala satima.

Lokalni mediji su objavili da se vjeruje kako su napadači krili ispod stepeništa četverospratnice.

Ranjeni civili

U napadu su ranjena četiri prometna policajca i osam civila koji su se našli u blizini.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Sediq Sediqqi je prethodno objavio na Twitteru da "niko od civila" nije stradao u napadu.

Talibani su za Al Jazeeru rekli da su meta napada bili uredi granične policije, koji se nalaze pored objekta prometne policije.

Zabihullah Mujahid, glasnogovornik talibana, preuzeo je odgovornost za napad u SMS poruci agenciji France Presseu. Napad je, rekao je, izveo "velik broj fedajina" (kamikaza) i u njemu je "velik broj žrtava".

Odgovarajući na upit agencije, ISAF, međunarodne vojne snage u Afganistanu, u kojima su Amerikanci velika većina, rekao je da koalicijske snage "nisu umiješane" i da zato nisu imale "nikakve gubitke".

Talibani su napad počeli u 6:00 sati po lokalnom vremenu, odnosno u 3:30 sati po srednjeevropskom vremenu.

Prvo je eksplodirala autobomba, rekao je general Mohamed Ajub Salangi, načelnik kabulske policije.

Grupa terorista

Novinarka Al Jazeere Jennifer Glasse je iz Kabula izvijestila da su najmanje dvije prostorije u zgradi prometne policije zahvaćene vatrom i da su tri napadača još u zgradi.

Sediqqi je za prethodno Al Jazeeru kazao da su talibani okruženi i da policija ide "sprat po sprat" kako bi se osigurala da nema više napadača u objektu.

Napad se dogodio tek pet dana nakon napada šestorice talibanskih bombaša na kompleks afganistanske tajne službe u središtu Kabula, pri čemu je ubijen jedan zaštitar prije nego su ustrijeljeni napadači, a 33 civila su ranjena, među kojima dobar dio lakše.

Samoubilački napadi su najčešće oružje pobunjenika u udarima na neprijatelje u Vladi u Kabulu i na zapadne saveznike u velikim gradovima Afganistana, pa tako i u prijestolnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije