Okršaj u parlamentu zbog nasilja na utakmici

Egipatski nogometaš Ahmed Hassan na demonstracijama u Kairu u četvrtak (AFP)

Premijer Egipta Kamal el-Ganzouri saopćio je tokom hitne sjednice parlamenta  u četvrtak da je raspustio odbor Egipatskog nogometnog saveza i naredio tužiteljima da ispitaju njegove članove zbog nasilja poslije utakmice u kojem je u srijedu navečer u Port Saidu poginulo 74 ljudi.

Guverner provincije Port Said i okružni šef policije dali su ostavke, dodao je on.

Nekoliko zakonodavaca kazalo je da policija namjerno nije adekvatno reagirala da suzbije nasilje, kako bi se izazvala veća nesigurnost u zemlji nakon što je prije godinu svrgnut bivši lider Hosni Mubarak, prenosi AP.

Optužbe protiv policije

Neki parlamentarci su optužili policiju da je dozvolila da se nasilje dogodi iz osvete protiv skupine Ultras – vatrenih nogometnih navijača i neprijatelja policije koji su žestoko demonstrirali u protekloj godini.

U invaziji terena nakon utakmice timova Al-Ahly i Al-Masry ubijeno je 74 ljudi, a ranjeno na stotine. Jedan policajac je među mrtvima, saopćilo je ministarstvo zdravstva.

Ultras, navijači Al-Ahlyja, bili su među osnivačima nasilnih protesta zbog kojih je prije godinu raspuštena uprava policije, dok su se u skorijim mjesecima sukobili s vojskom tokom demonstracija u kojim a su građani tražili kraj vojne vlasti.

Predsjednik parlamenta Saad el-Katatni, pripadnik Muslimanske braće, tokom hitne sjednice optužio je snage sigurnosti da nisu dovoljno brzo reagirale.
„Ovo je kompletan zločin“, kazao je Abbas Mekhimar, šef komisije za odbranu egipatskog parlamenta. „Ovo je dio scenarija izazivanja haosa širom Egipta“.

Nove demonstracije

U jutarnjim satima u četvrtak, na desetine demonstranata okupilo se na trgu Tahrir, centru demonstracija protiv Mubaraka, dok su drugi blokirali ulicu nedaleko od zgrade državne televizije, spremajući se u pohod na zgradu ministarstva unutrašnjih poslova.

Essam el-Erian, zakonodavac iz redova Muslimanske braće, kazao je da su vojska i policija sarađivali, optužujući ih da su pokušavali pokazati da se moraju održati pravila kojima su snagama sigurnosti date velike ovlasti.

„Ova tragedija je rezultat namjernog ustezanja vojske i policije“, kazao je on.

Nekoliko političkih stranaka apeliralo je na egipatski parlament da izglasa nepoverenje vladi el-Ganzourija, političara iz Mubarakove ere kojeg je na vlast postavilo vladajuće vojno vijeće.

Osama Yassin, šef parlamentarne komisije za sport, kazao je da parlamentarci smatraju ministra unutrašnjih poslova odgovornim za nasilje.

Zahtijevao je da se smijeni državni tužilac Mahmoud Abdel-Mgeuid kako bi istraga bila transparentna.

Izvor: Agencije