ʽOkrutniʼ zakoni o izbjeglicama u Danskoj

Prijedlog danskih vlasti je da se oduzima novac izbjeglicama ukoliko imaju više od 1.450 dolara gotovine (EPA)

Amnesty International poziva Parlament Danske da odbije predložene promjene zakona u toj državi o izbjeglicama, za koje navodi da su imale “poražavajući učinak na ranjive ljude” i mogu biti u suprotnosti s međunarodnim zakonima o ljudskim pravima.

U saopćenju od četvrtka ova grupa za zaštitu ljudskih prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, ističe kako bi kroz reforme danske vlasti oduzele imovinu izbjeglica i spriječile ih da se susreću s članovima porodice, što može trajati godinama.

Parlament Danske treba glasati o predloženim amandmanima na Zakon o migrantima u četvrtak.

Ukoliko ishod bude pozitivan, konačno glasanje 26. januara odlučit će dobija li Danska novi zakon.

Među amandmanima se nalazi i onaj koji primorava izbjeglice, koje su pobjegle od rata, da čekaju tri godine prije nego što apliciraju za ponovni susret s članovima porodice koji se nalaze u ratom pogođenim zemljama ili u izbjegličkim kampovima.

Oduzimanje novca

“Jednostavno je okrutno primoravati osobe koje bježe od sukoba da prave nemoguće izbore: ili povedite djecu i druge voljene na opasan, pa i smrtonosan put ili ih ostavite sa znanjem da ih nećete vidjeti dugo, iako znate da pate od strahota rata”, kazao je Gauri van Gulik, zamjenik direktora AI-ja za Evropu i Centralnu Aziju.

“Razdvajanje može imati strašan učinak na porodice, kao i na njihov oporavak od traumatičnih iskustava, na njihovu mogućnost uključenja u društvo i prilagođavanja životu u novoj državi.”

Najviše kontroverzi izazvao je prijedlog da danske vlasti oduzmu novac izbjeglicama ukoliko imaju više od 1.450 dolara gotovine ili ako imaju u posjedu neki predmet čija je vrijednost veća od navedenog iznosa.

Izvor: Al Jazeera